Confidenţialitate

Recep Tayyip Erdogan: Turcia va susține candidatura Finlandei la NATO | VIDEO

Președintele Turciei – Recep Tayyip Erdogan – a declarat vineri că Turcia va ratifica cererea de aderare a Finlandei la NATO, deschizând astfel calea pentru ca aceasta să adere la blocul militar înaintea Suediei.

Vestea a venit în timp ce președintele finlandez Sauli Niinisto se afla la Ankara pentru a se întâlni cu Erdogan și la 10 luni după ce atât Finlanda, cât și Suedia au solicitat să devină membre NATO în urma invaziei Rusiei în Ucraina, abandonând decenii de nealiniere, relatează Associated Press.

„Când vine vorba de îndeplinirea promisiunilor sale din memorandumul trilateral, am văzut că Finlanda a făcut pași autentici și concreți”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă la Ankara, după întâlnirea cu Niinisto.

Cu acordul lui Erdogan, cererea Finlandei poate merge acum în Parlamentul turc, unde partidul președintelui și aliații săi dețin majoritatea. Ratificarea este așteptată înainte ca Turcia să organizeze alegerile prezidențiale și parlamentare programate pentru 14 mai.

Erdogan a sugerat miercuri că țara sa ar putea lua în discuție aderarea Finlandei în urma călătoriei lui Niinisto.

NATO are nevoie de aprobarea unanimă a celor 30 de membri existenți pentru a se extinde, iar Turcia și Ungaria nu au reușit până acum să ratifice aderarea vecinilor nordici.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Turcia: Alegerile prezidențiale și parlamentare vor avea loc pe 14 mai | VIDEO