Confidenţialitate

Turcia: Alegerile prezidențiale și parlamentare vor avea loc pe 14 mai | VIDEO

Alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia vor avea loc pe 14 mai, conform unei declarații a președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Turcii vor alege pe 14 mai nu doar președintele, ci și cei 600 de membri ai Parlamentului, scrie agenția de presă Anadolu.

„Cu autoritatea conferită de articolul 116 din Constituția noastră, am semnat decretul pentru reînnoirea alegerilor din 14 mai, care trebuiau să aibă loc pe 18 iunie 2023”, a declarat președintele Erdogan.

Președintele Erdogan a declarat vineri, 10 martie 2023, că „Agenda noastră electorală se va concentra din nou pe vindecarea rănilor victimelor cutremurului și compensarea pagubelor economice și sociale ale acestui dezastru”.

În 2017, alegătorii turci au decis prin referendum să treacă de la un sistem parlamentar la un sistem de guvernare prezidențial executiv. Începând din 2018, Turcia a renunțat la funcția de premier și a trecut complet la un sistem prezidențial de guvernare.

Sursa foto: Captură foto / Twitter – Recep Tayyip Erdoğan

Citește și: O lună de la cutremurele din Turcia. Aproape două milioane de persoane trăiesc în prezent în corturi și 46.000 și-au pierdut viața