Reacții pozitive în presa franceză după întâlnirea Macron – Putin

Reacții pozitive în presa franceză după întâlnirile președintelui Emmanuel Macron cu liderul de la Kremlin și, anterior, cu președintele american Donald Trump. Jurnaliștii din Hexagon cred că șeful statului francez a trecut cu succes un test de diplomație. Mai mult, vorbesc despre un nou stil în politica externă a Franței, un stil ”fără tabu-uri”.

 

Două întâlniri tête-à-tête, cu Donald Trump, iar apoi cu Vladimir Putin, au fost evident nişte întâlniri fără microbi”, scrie Le Figaro, care amintește că ”în faţa lui Putin, în decorul aurit de la Versailles, Macron a impus un ton ferm şi direct”.

Macron face pariul dialogului cu Putin”, titrează Les Echos. Este vorba despre a ”reînnoda fără să mai aştepte un dialog care s-a îngustat în ultimii ani” şi a ”căuta în toate dosarele fierbinţi ale momentului o cooperare considerată de-acum indispensabilă”.

Jurnaliștii de la Liberation consideră că a existat o ”atmosferă de dezgheţ” în decorul aurit al castelului Versailles, la întâlnirea Macron-Putin. ”Este mai bine să discuţi cu Vladimir Putin decât să te dai mare şi să vorbeşti în gol, ca în precedentul mandat de cinci ani. Tot aşa trebuie să se vorbească cu Trump şi cu China”, scrie și Humanite.

Emmanuel Macron a inaugurat un nou stil, punând pe tapet toate subiectele, inclusiv pe cele mai spinoase.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS