Confidenţialitate

Reacțiile liderilor europeni în urma atacului armat asupra lui Robert Fico | AUDIO

Liderii marilor partide din Slovacia urmează să stabilească procedura care trebuie urmată în urma gravului incident de azi. Legea slovacă prevede că premierul în funcție poate fi înlocuit de unul dintre cei 4 vicepremieri dacă devine inapt din punct de vedere medical. Între timp, liderii europeni transmit mesaje de susținere pentru premierul slovac și familia acestuia, condamnând atacul violent din această după amiază.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, al României – Marcel Ciolacu, al Ungariei – Victor Orban – dar și cancelarul german Olaf Scholtz sunt printre cei care au trimis gânduri pentru însănătoșirea premierului Robert Fico.

Mesaje similare au transmis și președintele României, Klaus Iohannis, al Consiliului European – Charles Michel și al Comisiei Europene – Ursula von der Leyen. Cu toții au condamnat cu putere actul extrem de violent îndreptat împotriva lui Fico și transmit că violența nu trebuie să aibă loc în politica europeană.

În urma atacului asupra premierului slovac, cel mai mare partid de opoziție din Slovacia a anulat un protest panificat pentru această seară împotriva schimbărilor pe care guvernul vrea să le facă în cazul televiziunii publice.

Parlamentul și-a anulat ședința iar liderii grupurilor parlamentare urmează să se întâlnească pentru a se pune de acord asupra pașilor următori.

Dacă postul de premier se vacantează ca urmare a unei situații medicale prelungite, funcția va fi preluată de unul din cei 4 vicepremieri ai Guvernului slovac.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cine este Robert Fico, premierul Slovaciei? AUDIO