Confidenţialitate

Reacții la București, după dezbaterea din Parlamentul European

Liderul PSD,Liviu Dragnea, a spus că dezbaterea de la Strasbourg a fost – citez – “o condamnare înainte de a studia probele”.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat că – alături de premierul Viorica Dăncilă – se întâlnește cu oficialul european chiar astăzi.

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților s-a declarat dezamăgit de dezbaterile din parlamentul european care nu au fost în opinia sa decât o listă de luări de poziții.

“În ceea ce priveşte referendumul din 6-7 octombrie, chiar nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze la acest referendum. Chiar nu cred că cineva din spaţiul UE poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Totuşi, eu zic că trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscurile fiecăruia dintre noi şi nu cred că mai trebuie să mergem pe ideea de a fi politically correct ca să dăm bine la nu ştiu ce porţi înalte. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei ţări şi la viitorul acestei naţiuni, putem să adoptăm şi această poziţie a ghiocelului. Eu unul nu am de gând să fac asta”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Antena 3.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, la aceeași televiziune, ministrul Tudorel Toader a cerut să se depășească faza îngrijorărilor.

“Mâine după-amiază, merg la Strasbourg împreună cu doamna premier şi ne vom întâlni cu prim-vicepreşedintele Timmermans. Eu m-am întâlnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut şi îi voi cere şi mâine să depăşim faza aceea a îngrijorărilor, preocupărilor, potenţiala afectare a statului de drept. Să discutăm punctual, soluţia legislativă cutare nu este bună, pentru că poate fi îndreptată prin modificarea X şi aşa mai departe. Adică să ieşim din enunţurile de principiu, dar care nu au o abordare secvenţială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament, după care, pe datele de 16, 17, 18 octombrie, mă voi deplasa la Veneţia, la lucrările Comisiei de la Veneţia. Parte dintre, să spunem, recomandările Comisiei, îngrijorările exprimate de Comisia de la Veneţia, au fost preluate. Unele dintre ele au fost validate de către instanţa de contencios constituţional”, a spus Toader luni seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Președintele Senatului, Călin Popescu tăriceanu a avut varianta sa de explicație pentru criticile din parlamentul European.

La Strassbourg urmează o dezbatere în plenul parlamentului la care premierul Viorica Dăncilă a primit o invitație să participe . Apoi, legislativul europeam ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România…. în luna noiembrie.