Confidenţialitate

Reacții internaționale față de anunțul morții liderului ISIS

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, duminică, moartea liderului grupării jihadiste Stat Islamic în urma unui raid al forţelor speciale americane, în nord-vestul Siriei, în ceea ce a numit drept o lovitură majoră la adresa grupării jihadiste.

Abu Bakr al-Baghdadi s-a sinucis în timpul raidului, detonând vesta explozivă pe care o purta în permanență, a afirmat Donald Trump, într-un discurs transmis în direct de la Casa Albă.

Anunțul morții teroristului a generat un val de reacții, consemnează agenția Reuters.

“Nu ne putem permite să ne lăsăm distraşi sau să ne luăm ochii de la ţintă. ISIS (Stat Islamic) rămâne o ameninţare pentru poporul american şi aliaţii noştri şi trebuie să menţinem presiunea pentru a împiedica ISIS să se regrupeze din nou sau să ameninţe din nou Statele Unite”, a declarat Joe Biden, candidat pentru nominalizarea Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 2020.

Șefa Camerei Reprezentanţilor l-a criticat pe republicanul Donald Trump pentru că nu a notificat conducerea Congresului SUA despre raidul efectuat în Siria. “Moartea lui al-Baghdadi este semnificativă, însă moartea acestui lider al ISIS nu înseamnă moartea ISIS. Zeci de luptători ai ISIS rămân în condiţii incerte în închisori din Siria şi nenumăraţi alţii din regiune şi din toată lumea îşi păstrează intenţiile de a-şi disemina influenţa şi de a comite acte de terorism”, a spus democrata Nancy Pelosi.

Senatorul republican Mitt Romney, frecvent critic al actualei administrații, a scris pe Twitter: “Al Baghdadi a răspândit “foc şi pucioasă” pe pământ; acum le simte el însuşi, în iad. Tuturor celor care au aranjat mutarea lui acolo – ofiţeri de informaţii, preşedinte, luptători – vă mulţumesc!”.

Secretarul general al NATO a scris pe Twitter că “anunţul american privind operaţiunea împotriva lui Abu Bakr al-Baghdadi este o etapă importantă în eforturile noastre împotriva terorismului internaţional”. “NATO rămâne angajat în lupta duşmanului nostru comun SI”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Într-un comunicat, guvernului irakian notează: “După o vastă activitate a unei echipe dedicate, timp de peste un an, Serviciul Naţional de Informaţii al Irakului a reuşit să indice cu precizie ascunzătoarea teroristului Abu Bakr al-Baghdadi, în provincia siriană Idlib. Ulterior, forţele americane, în coordonare cu Serviciul Naţional de Informaţii al Irakului, a efectuat o operaţiune ce a dus la eliminarea teroristului al-Baghdadi. Forţele armate irakiene şi serviciile de informaţii vor continua să lucreze cu partenerii Irakului din coaliţie pentru a-i urmări necontenit pe teroriştii Daesh (Stat Islamic) şi pentru a le înfrânge ideologia”.

Ministrul iranian al Informaţiilor, Mohammad Javad Azari-Jahromi, a scris pe Twitter: “Nu e mare lucru, v-aţi ucis propria creatură!”, acuzând SUA, inamicul tradiţional al Iranului, de faptul că au creat ISIS. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Teheran, Ali Rabiei, a scris pe Twitter: “Asasinarea lui Baghdadi nu pune capăt Daesh şi ideologiei sale (…) ce a fost creată şi a înflorit cu ajutorul petrodolarilor regionali”.

Ministerul rus al Apărării a transmis că nu deţine informaţii sigure cu privire la operaţiunea forţelor SUA (…) pentru încă o “eliminare” a fostului lider al ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter: “Moartea lui Al-Baghdadi reprezintă o lovitură majoră adusă Statului Islamic, însă este doar o etapă. Alături de partenerii noştri din coaliţia internaţională, lupta continuă pentru a înfrânge, în cele din urmă, această organizaţie teroristă. Este prioritatea noastră în Orientul Mijlociu”.

La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a notat: “Moartea lui Baghdadi este un moment important în lupta noastră împotriva terorismului, însă bătălia împotriva demonului Daesh nu este încă încheiată. Vom lucra cu partenerii noştri de coaliţie, pentru a pune capăt odată pentru totdeauna activităţilor criminale şi barbare ale Daesh”.

Preşedintele Tayyip Erdogan a scris tot pe Twitter: “Uciderea liderului reţelei Daesh marchează un punct de cotitură în lupta noastră comună împotriva terorismului. Turcia va continua să susţină eforturile anti-terorism, aşa cum a făcut-o în trecut.” “Am încredere că o luptă decisivă împotriva terorismului, în conformitate cu spiritul alianţei, va aduce pace pentru întreaga umanitate”.

“Aş dori să îl felicit pe preşedintele Trump pentru reuşita impresionantă ce a dus la asasinarea liderului Statului Islamic, al-Baghdadi. Aceasta reflectă hotărârea noastră comună – a Statelor Unite ale Americii şi a tuturor ţărilor libere – de a lupta împotriva organizaţiilor teroriste şi a statelor teroriste. Această realizare este o poatră de hotar impportantă, însă lupta continuă”, a transmis, într-un comunicat, premierul israelian în exercițiu Benjamin Netanyahu.

Mazloum Abdi, comandant al Forţelor democrate siriene (FDS), partenere ale SUA în timpul luptei împotriva SI în Siria, a declarat: “Celule adormite îl vor răzbuna pe Baghdadi. Deci ne aşteptăm la orice, inclusiv la atacuri asupra închisorilor” gestionate de forţele kurde în care sunt deţinuţi mii de jihadişti.

Născut în 1971, Abu Bakr al-Baghdadi, al cărui nume real era Ibrahim Awwad Ibrahim al Badri, a anunțat, în 2014, crearea unui „califat” întins pe vaste regiuni din Siria și Irak, țări măcinate de conflicte armate.

Ulterior, SUA, aliații acestora și Rusia au declanșat operațiuni militare separate împotriva ISIS.