Confidenţialitate

Donald Trump confirmă moartea liderului ISIS | VIDEO

Președintele Statelor Unite a confirmat, duminică, în cadrul unui discurs susținut la Casa Albă, că liderul grupării teroriste Stat Islamic a murit.

Anterior, surse militare anonime, citate de presa internațională, anunțaseră o misiune nocturnă în Siria, a cărui țintă a fost Abu Bakr al-Baghdadi.

Raidul a fost executat “impecabil”, a susținut liderul de la Casa Albă. Pregătirile pentru operațiune “foarte periculoasă” au început în urmă cu 2 săptămâni.

Ascuns într-un tunel subteran, “Abu Bakr al-Baghdadi a murit ca un laș”, a ținut să precizeze Donald Trump.

Potrivit presei americane, teroristul și-a detonat o centură încărcată cu explozivi în momentul în care a conștientizat că este încercuit.

Locotenenți de-ai liderului ISIS au murit, de asemenea, în operațiune.

În schimb, niciun militar american nu a fost rănit.

Potrivit lui Donald Trump, teste ADN rapide realizate la fața locului au confirmat că Abu Bakr al-Baghdadi este lichidat.

“Lumea în care trăim este, acum, una mai sigură”, a adăugat președintele SUA.

În numele SUA, Donald Trump a mulțumit Rusiei, Turciei, Irakului, poporului sirian și milițiilor kurde pentru sprijinul oferit, de-a lungul timpului, împotriva ISIS.

Născut în 1971, Abu Bakr al-Baghdadi, al cărui nume real era Ibrahim Awwad Ibrahim al Badri, a anunțat, în 2014, crearea unui “califat” întins pe vaste regiuni din Siria și Irak, țări măcinate de conflicte armate.

Ulterior, SUA, aliații acestora și Rusia au declanșat operațiuni militare separate împotriva ISIS.

Alocuțiunea președintelui Trump:

“Noaptea trecută, Statele Unite l-au adus în faţa dreptăţii pe cel mai important lider terorist din lume. Abu Bakr al-Baghdadi este mort. El a fost liderul fondator al ISIS, cea mai violentă organizaţie din întreaga lume. Statele Unite l-au căutat pe Baghdadi mulţi ani la rând. Prinderea sau uciderea lui Baghdadi a fost cea mai importantă prioritate de securitate naţională a administraţiei mele. Forţele speciale americane au desfăşurat un raid de noapte periculos şi curajos în nord-vestul Siriei şi şi-au dus la îndeplinire misiunea. Personalul american a fost incredibil. Am urmărit o mare parte a operaţiunii.

Nu au fost pierduţi militari americani, dar numeroşi dintre luptătorii şi însoţitorii lui Baghdadi au fost ucişi împreună cu el. El a murit după ce a intrat într-un tunel fără ieşire, strigând, plângând şi ţipând. Până la acel moment, complexul fusese deja pus sub control, oamenii lui predându-se sau fiind împuşcaţi şi ucişi. Unsprezece copii au fost luaţi din casă şi sunt nevătămaţi. Singurii rămaşi erau Baghdadi, în tunel, şi trei copii mici, pe care el îi luase cu el. Aceştia au fost duşi la moarte sigură. El a ajuns la capătul tunelului, iar câinii noştri l-au urmărit. Şi-a aruncat vesta în aer, ucigându-se pe el şi pe cei trei copii ai lui. Trupul lui a fost mutilat de explozie. Tunelul s-a prăbuşit peste el.

Dar rezultatele testelor au oferit o identificare certă, imediată şi total pozitivă. Era el. Criminalul care a încercat din greu să îi intimideze pe alţii şi-a petrecut ultimele clipe în frică oribilă, în panică şi groază, îngrozit de forţele americane care îl urmăreau. Am fost în acel complex timp de aproximativ două ore şi, după ce misiunea a fost îndeplinită, am luat materialele şi informaţiile importante, numeroase având de-a face cu ISIS, origini, planuri de viitor, lucruri pe care le doream foarte mult.

Moartea lui Baghdadi demonstrează urmărirea neobosită a liderilor terorişti de către Statele Unite şi angajamentul nostru pentru înfrângerea ISIS şi a altor organizaţii teroriste. Puterea noastră ajunge foarte departe.

După cum ştiţi, luna trecută am anunţat că l-am ucis recent pe Hamza bin Laden, fiul violent al lui Osama bin Laden, care spunea lucruri foarte urâte despre poporul nostru, despre ţara noastră, despre lume. El era moştenitorul organizaţiei Al Qaeda. Teroriştii care ucid şi asupresc oameni nevinovaţi nu ar trebui să doarmă vreodată liniştiţi ştiind că îi vom distruge. Aceşti monştri cumpliţi nu vor scăpa de soarta lor şi nu vor scăpa de judecata finală a lui Dumnezeu. Baghdadi a fost urmărit mulţi ani, începând cu mult înaintea mandatului meu. Dar la indicaţiile mele, drept comandant suprem al forţelor armate ale Statelor Unite, i-am distrus califatul complet, în luna martie a acestui an. Evenimentele de astăzi sunt o nouă aducere aminte a faptului că vom continua să urmărim teroriştii ISIS rămaşi până la final. Ceea ce este valabil şi pentru alte organizaţii teroriste. Şi ele sunt în vizorul nostru.

Baghdadi şi rataţii care lucrau pentru el. Şi sunt cu adevărat rataţi. Nu au avut nicio idee în ce se bagă. În unele cazuri, a fost vorba de nişte căţeluşi foarte speriaţi, în alte cazuri a fost vorba de ucigaşi notorii. Dar au ucis foarte mulţi oameni. Au ucis americani nevinovaţi, iar crimele care i-au avut ca victime pe James Foley, Steven Sotloff, Peter Kassig şi Kayla Mueller au fost odioase.

Publicarea şocantă a asasinării pilotului iordanian, un tânăr minunat… Am vorbit cu suveranul iordanian; toată lumea îl cunoştea, toată lumea îl iubea. A fost ars de viu într-o cuşcă în văzul tuturor, iar execuţiile creştinilor din Libia şi Egipt, ca şi genocidul împotriva populaţiei Yazidi au inclus ISIS în rândul celor mai depravate organizaţii din istoria lumii noastre.

Convertirile religioase forţate, costumele portocalii care au precedat atât de multe decapitări dintre care toate au fost publicate pentru ca lumea să le vadă, toate acestea sunt ceea ce a dorit Abu Bakar Al Baghdadi, acestea sunt lucrurile de care era mândru. A fost un om bolnav şi stricat, iar acum s-a dus.

Baghdadi era crud şi violent şi a murit într-un mod crud şi violent, ca un laş, fugind şi plangând. Acest raid a fost impecabil şi a putut avea loc numai cu ajutorul altor naţiuni şi popoare. Vreau să mulţumesc Rusiei, Turciei, Siriei şi Irakului şi vreau să mulţumesc kurzilor sirieni pentru un anumit sprijin pe care au putut să ni-l acorde. A fost o misiune foarte, foarte periculoasă. Mulţumesc totodată profesioniştilor din serviciile de informaţii care au făcut posibilă această operaţiune încununată de succes. Vreau să mulţumesc soldaţilor, marinarilor, aviatorilor implicaţi în operaţiunea de noaptea trecută. Sunteţi cei mai buni din lume.

Oriunde v-aţi afla, nimeni nu e nici măcar aproape de voi. Vreau să îi mulţumesc generalului Mark Milley, ca şi şefilor de Stat Major şi vreau să le mulţumesc profesioniştilor care lucrează în alte agenţii guvernamentale din SUA şi care au fost vitali pentru succesul incredibil al misiunii.

Noaptea trecută a fost una măreaţă pentru SUA şi pentru lume. Un ucigaş brutal, unul care a generat atâta durere şi moarte, a fost eliminat într-un mod violent. Nu va mai face rău nici unui nevinovat, bărbat, femeie sau copil. A murit ca un câine, a murit ca un laş. Lumea este acum un loc mult mai sigur. Dumnezeu să binecuvânteze America!…”