Reactii internationale dupa accidentul aviatic din Ucraina

O tragedie teribila – asa a caracterizat presedintele Statelor Unite prăbuşirea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei. Barack Obama a anuntat ca Statele Unite vor oferi orice fel de asistenţă în acest caz. Potrivit unui oficial din Ministerul ucrainean de Interne, peste 300 de persoane au murit în urma catastrofei aeriene din estul Ucrainei, printre victime figurind si 23 de cetăţeni americani. La rindul sau, purtatorul de cuvint al Departamentului de stat, Jen Psaki, a declarat ca oficialii americani tin permanent legatura cu Kievul (audio).

Avionul de pasageri al companiei Malaysia Airlines care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur cu 295 de persoane la bord s-a prăbuşit în regiunea separatista Doneţk. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat ca e vorba de ‘un act terorist’, in care e posibil sa fie implicati insurgenţii proruşi. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, solicită să se facă toate eforturile pentru aflarea adevărului în cazul prăbuşirii avionului de pasageri în estul Ucrainei. Potrivit Ministerului francez de Interne, cel puţin 4 cetăţeni francezi se aflau la bordul avionului prăbuşit. Preşedintele Traian Băsescu este ‘consternat’ de tragicul eveniment petrecut în Ucraina şi cere o ancheta la care sa participe si experti ai Uniunii Europene. Investigatia trebuie sa clarifice condiţiile în care s-a petrecut accidentul aviatic, afirma seful statului intr-un comunicat. Premierul Victor Ponta asteapta informatii daca printre pasagerii aflati la bordul avionului prabusit in Ucraina se afla si romani (audio).

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a îndemnat toate părţile din regiune să autorizeze accesul complet la locul accidentului şi să colaboreze într-o anchetă, internationala. Ashton a cerut tuturor părţilor să accepte imediat o încetare a focului in regiunea ucraineana controlata de prorusi.