Reacții după ce Sevil Shhaideh a fost propusă pentru funcția de premier

Liderii politici reacționează după ce coaliția PSD-ALDE a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru a prelua șefia Guvernului.

Primul care a vorbit despre această nominalizare a fost Nicușor Dan, liderul USR.

Acesta a declarat că Liviu Dragnea ”sfidează cetăţenii” cu o propunere de prim-ministru inacceptabilă, iar USR nu va vota în Parlaemnt pentru învestirea Guvernului PSD – ALDE.

În opinia lui Nicușor Dan, singurul criteriu luat în calcul de liderul PSD a fost ”acela al unei persoane loiale care să nu rişte să ia partidul” pentru perioada în care va conduce Guvernul.

”Liviu Dragnea şi PSD sfidează cetăţenii cu o propunere de prim-ministru inacceptabilă. Liviu Dragnea a anunţat o persoană fără anvergura necesară pentru prim-ministru. Singurul criteriu pe care l-a folosit a fost acela al unei persoane loiale care să nu rişte să ia partidul pentru perioada în care va fi prim-ministru, ceea ce este inacceptabil. Sevil Shhaideh este o persoană din gaşca MazăreNicuşor Constantinescu care a venit în Ministerul Dezvoltării împreună cu PSD, este o persoană pe care am cunoscut-o personal care a susţinut mutilarea legii urbanismului care să permită investiţii imobiliare speculative”, a declarat Nicuşor Dan.

Nicușor Dan susține că PSD vrea să modifice legea care interzice unei persoane condamnate penal să fie membru al Guvernului, astfel încât Liviu Dragnea să poată prelua funcția de premier.

O altă reacție a venit și de la Cristian Ghinea, deputat USR. Acesta spune că propunerea lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier este ”dezamăgitoare”. Ghinea crede că, de fapt, Liviu Dragnea a lăsat ”un om de paie pentru a putea să-şi pregătească terenul să vină el prim-ministru”.

Critici dure au venit și de la deputatul PNL Gigel Ştirbu.  Liberalul spune că propunerea lui Sevil Shhaideh este ”o surpriză extrem de neplăcută”.

”Se vede clar că domnul Dragnea a dus partidul la un nivel pe care nu cred că l-a dus vreun preşedinte PSD până acum. Dacă domnia sa crede că în această manieră sau în această logică poate să facă astfel de propuneri înseamnă că votul cu care românii în 11 decembrie l-au încredinţat sau mandatat nu reprezintă pentru domnia sa nimic. Înţeleg că rudele domniei sale sunt pe primul loc şi că merită răsplătite”, a declarat Gigel Ştirbu.

Președintele PMP, Traian Băsescu, a evitat să comenteze propunerea liderului PSD Liviu Dragnea. Traian Băsescu a precizat că nu o cunoaşte pe Sevil Shhaideh.

”Noi suntem în opoziţie. Noi rămânem în opozţie. N-o cunosc pe doamna”, a spus Traian Băsescu.

Liderul UDMR Kelemen Hunor vorbește însă de o propunere “interesantă” de premier și a afirmat că Sevil Shhaideh este” un om capabil”.

“Este o propunere interesantă. Mai mult nu pot să spun. Doamna Sevil Shhaideh a condus o perioadă Ministerul Dezvoltării sau era oricum secretar de stat şi cunoaşte foarte bine administraţia şi nu avem elemente ca să spunem că nu ar fi un om capabil pentru această funcţie”, a declarat  Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, fostul premier, Victor Ponta a declarat că Sevil Shhaideh este o propunere de premier de ”nerefuzat” şi un ”semn de deschidere” pentru că este o femeie musulmană. În plus, a declarat că are o părere foarte bună despre această.

“Am o părere foarte bună despre Sevil, am lucrat cu ea foarte bine şi cât a fost secretar de stat, după cum ştiţi am propus-o ca ministru. A fost un ministru foarte bun şi îi urez succes. Chiar cred că este o femeie foarte echilibrată şi, repet, cât am lucrat cu ea am lucrat foarte bine şi o respect foarte mult. Mi se pare o propunere foarte bună. O votez cu plăcere dacă vine în Parlament. (…)Haideţi să avem guvern cât mai repede, să avem guvern şi astăzi dacă putem să îl avem, pentru că în fiecare zi pierdem bani pentru oameni şi pierdem lucruri importante”, a spus Victor Ponta.

 

”Este femeie, este musulman, este un semn de deschidere şi de normal şi este un profesionist foarte bun. Nu ştiu ce va face domnul Iohannis, dacă va accepta sau nu. Propunerea este de nerefuzat, nu ştiu ce motiv ar avea domnul Iohannis să o refuze, că nu au apucat să îi facă niciun dosar”, a mai spus Victor Ponta.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS