Confidenţialitate

Norica Nicolai: ”Nu știm dacă CIA a folosit sediul din România pentru închisoare”

Curg reacțiile după ce fostul președinte Ion Iliescu a recunoscut într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel – că a aprobat în perioada 2002-2003 o solicitare a Statelor Unite pentru crearea unui centru al CIA în România.

Europarlamentarul Norica Nicolai, care a condus o comisie parlamentară de anchetă în acest caz, spune că autoritățile NU au aflat pentru ce a fost folosit spațiul respectiv.

Fostul președinte Ion Iliescu a afirmat pentru publicația germană Der Spiegel că Aliații americani ne-au cerut să oferim o locație, lucru acceptat în principiu de fostul președinte. La acea vreme s-a considerat că era un gest de acomodare înaintea intrării României în NATO.

Iliescu a susținut că nu știa că urmează să fie vorba despre o unitate de detenție, iar detaliile proiectului au fost stabilite atunci de Ioan Talpeș, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Contactat de Europa FM, fostul președinte a transmis prin consilierii săi că nu vrea să adauge nimic în plus față de interviul din publicația germană.

Europarlamentarul Norica Nicolai spune că acum ar trebui să se afle dacă spațiul respectiv a fost folosit ca închisoare de CIA.

Norica Nicolai a condus în 2005 comisia parlamentară care a anchetat scandalul închisorilor ilegale CIA din România:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

          Pentru a afla dacă CIA a folosit spațiul din România ca închisoare e nevoie de o anchetă judiciară, precizează Norica Nicolai:

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ion Iliescu este al doilea șef de stat care recunoaște existența centrelor secrete de detenție ale CIA, după fostul președinte polonez Alexander Kvasnievski. Un raport al Senatului american de anul trecut arată că România a găzduit închisori secrete CIA.

Potrivit unor surse citate de Washington Post, în închisoarea CIA de la București ar fi fost încarcerați suspecți importanți, printre care și principalul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, sau unii lideri ai Al-Qaida.