Confidenţialitate

Reacția Uniunii Companiilor de Asigurări la acuzația COTAR privind posibile scumpiri la asigurări din toamnă și profiturile uriașe ale multinaționalelor din acest sector din ultimii ani | AUDIO

Uniunea Companiilor de Asigurări reacționează după ce Confederația Transportatorilor a acuzat multinaționalele din acest sector că au făcut profituri uriașe în ultimii ani și că ar pregăti noi scumpiri pentru asigurările auto din această toamnă. Uniunea Transportatorilor consideră că respectiva confederație nu are competențe privind zona de asigurări și de fiscalitate și că ar fi transmis informații eronate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-un comunicat, Uniunea Companiilor din asigurări arată că această industrie a contribuit cu peste 2.8 miliarde lei la economia națională numai în anul 2021, că ideea că ANAF nu ar fi controlat niciodată firmele de asigurări este falsă – la fel și datele prezentate de Confederația Transporatorilor privind profiturile multinaționalelor din asigurări.

Asigurătorii arată că sunt anagajtori importanți, atât prin cei circa 8.200 de salariați din cadrul companiilor de asigurare, cât și prin susținerea a peste alte 17.000 de locuri de muncă în diverse sectoare ale economiei naționale. Uniunea asigurătorilor mai arată că: „În România, tarifele RCA sunt <<înghețate>> încă din luna aprilie a acestui an, dar nu și costurile cu despagubirile. În plus, taxele și contribuțiile achitate de către asiguratori au crescut semnificativ în ultimii ani”.

Asigurătorii spun că ar exista o soluție pentru cei 10 milioane de asigurați și pentru familiile lor „având în vedere și falimentele recente ale unor asiguratori care practicau preponderent asigurări RCA la prime nesustenabile”.

Devine absolut necesară modificarea legislația privind RCA – în sprijinul păgubiților și al șoferilor români – prin publicarea anuală, cu titlu informativ a unor prețuri de referință pe piața de reparații auto.

Să amintim: Confederaţia Transportatorilor Autorizați a atras atenția că se pregătește o nouă scumpire a polițelor RCA începând din această toamnă, când se va încheia perioada de plafonare a tarifelor. De asemenea, preşedintele COTAR a declarat că firmele din asigurări ar plăti impozite foarte mici raportat la cifra lor de afaceri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Năsulea, profesor de economie, despre măsurile fiscale dezbătute de Guvern: S-ar putea ca mulți oameni să-și ducă taxele în altă țară | AUDIO