Confidenţialitate

Reacția patronatelor după ce Guvernul a decis creșterea valorii tichetelor de masă | AUDIO

De la 1 august, un bon de masă va avea valoarea de 35 de lei, iar de la 1 ianuarie un tichet va fi de 40 de lei. Acestea se acordă în instituțiile de stat. Care va fi situația în mediul privat? Directorul Confederației Patronale „Concordia”, Radu Burnete explică.

Directorul Confederației Patronale „Concordia”, Radu Burnete: Sunt firme care vor da bonuri, dar sunt și firme care ar fi preferat ca această creștere să aibă loc de la 1 ianuarie 2024

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Noi, în clipa în care am discutat-o cu Guvernul, nu am avut o poziție foarte fermă pentru că am avut sectoare pe care le reprezentăm și care ne-au spus că nu este o problemă pentru ei această creștere; altele ar fi preferat ca ea să aibă loc doar de la 1 ianuarie 2024 – cum se întâmpla în trecut, pentru că chiar dacă nu există obligativitatea aceasta angajații, în principi, când văd că pragul de deductibilitate a crescut de la 30 la 40 de lei pe zi o să ceară angajatorului să facă această trecere de la 30 la 35 de lei în acest caz”, a explicat Radu Burnete.

Așadar, creșterea este valabilă pentru instituțiile de stat. Legislația nu le impune firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă. Drept urmare, decizia depinde de conducerea și de fondurile pe care spun că le au patronii.

Cei care dețin companii așteaptă să vadă și ce taxe și impozite noi va stabili Guvernul în perioada următoare

„Există companii care vor putea face cu ușurință lucrul acesta; există companii care sunt o perioadă la limită. Gândiți-vă că mai ales în contextul discuțiilor celalalte pe care le avem acum – tot felul de măsuri fiscale noi, taxe și impozite. S-a aruncat pe masă inclusiv creșterea salariului minim din septembrie, dar sper să nu fie cazul și să păstrăm un calendar obișnuit. Eu sunt sigur că vor pune la pachet cu toate celelalte anunțuri pe care le așteptăm de la Guvern pentru că până la urmă un patron sau un șef de companie nu se uită la costuri așa linie cu linie, el se uită la costul total al firmei și încearcă să obțină un echilibru”, a explicat Directorul Confederației Patronale „Concordia”, Radu Burnete.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, să amintim: bugetarii primesc și tichete de vacanță, în valoare de 1450 de lei pe an. Un proiect PNL aprobat tacit de Senat – și care ar urma să fie dezbătut la toamnă de Camera Deputaților – prevede acordarea acestor tichete de vacanță și pentru angajații din mediul privat, din fonduri de la stat.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Valoarea tichetelor de masă va crește de la 1 august până la 35 de lei