Confidenţialitate

Reacția Patriarhiei în cazul bebelușului mort la Suceava: Există posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a recționat, luni, față de cazul bebelușului mort după botez la Suceava.

Tragedia este anchetată de procurori.

“În legătură cu tragicul caz al copilașului decedat în această dimineață la Suceava, trebuie să precizez că Patriarhia nu are încă acces la detaliile concrete ale dublei anchete aflate în desfășurare. Am transmis rugămintea urgentării anchetei la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei judiciare făcute de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând, posibil. Momentan aceasta a publicat pe site-ul său un „Cuvânt pastoral” dedicat situației atât de dureroase create acolo. Dincolo de el, poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin. Personal, dar și în numele instituției pe care o reprezint, transmit și pe această cale sincere condoleanțe îndureratei familii Ungureanu”, spune Vasile Bănescu.

“Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită „afundare” în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea strictă a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate atent de căușul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată înghiți niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului”, adaugă Vasile Bănescu.

O petiție online pentru a fi modificat ritualul botezului a fost inițiată de comunitatea Declic după moartea bebelușului la Suceava.