Confidenţialitate

Reacția lui Stelian Ion după analiza Comisiei de la Veneția: „Regimul Iohannis” nu va ține cont de recomandările Comisiei

Stelian Ion, fostul ministru USR al Justiției, îl critică pe președintele României, Klaus Iohannis, după ce raportul Comisiei de la Veneția privind legile Justiției a fost făcut public. Stelian Ion spune că „Iohannis a ținut morțiș să fie adoptate și să promulge în grabă aceste legi pentru că știa că sunt niște legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiție”. Mai mult, Stelian Ion afirmă că „regimul Iohannis” nu va ține cont de recomandările făcute de Comisia de la Veneția.

„Pentru Iohannis e mai important să creeze niște instrumente cu care să controleze justiția decât să promoveze o legislație sănătoasă și o justiție independentă”, spune Stelian Ion.

Stelian Ion: „Pe Iohannis îl putem înscrie deja în galeria celor mai toxici conducători pe care i-a avut România”

Comisia de la Veneția a publicat în această seară raportul preliminar referitor la legile justiției împinse cu viteză de Predoiu și Iohannis. Concluzia este clară: Iohannis a ținut morțiș să fie adoptate și să promulge în grabă aceste legi pentru că știa că sunt niște legi cu probleme, care vor oligarhiza sistemul de justiție, iar analiza Comisiei de la Veneția, care urma să vină în câteva zile, va conține critici importante.

Așa cum era de așteptat, Comsia de la Veneția a criticat graba cu care au fost adoptate legile în Parlament, faptul ca nu s-a ținut cont de opiniile anterioare, a criticat dur procedura de numire a vicepreședinților instanțelor și a adjuncților șefilor de parchete, a criticat parțial și procedura de numire a procurorilor de rang înalt chiar dacă a apreciat și un progres față de legea în vigoare, a criticat durata mandatelor acestora, faptul că legile nu au refăcut competența DNA cu privire la infracțiunile de corupție săvârșite de magistrați (cu alte cuvinte desființarea SIIJ a fost de formă), a criticat ferm posibilitatea procurorilor de rang înalt, numiti politic, de a influența dosarele penale prin posibilitatea de infirmare a măsurilor și soluțiilor procurorilor din subordine și a făcut, în final, niște recomandări clare, de care, bineînțeles

Regimul Iohannis nu va ține cont. De menționat că însăși Comisia de la Veneția a precizat că a analizat doar câteva aspecte, fiind posibil ca problemele din aceste legi să fie mult mai multe. Pentru Ionannis e mai important să creeze niște instrumente cu care să controleze justiția decât să promoveze o legislație sănătoasă și o justiție independentă.

Pe Iohannis îl putem înscrie deja în galeria celor mai toxici conducători pe care i-a avut România pentru că a avut în mâna sa oportunitatea de a reforma țara și de a-i da un impuls puternic spre viitor, însă a ales cale combinațiilor (vezi afacerea BMV) care ne întoarce în timp în Epoca Năstase”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Comisia de la Veneția critică dur legile Justiției promulgate marți de Klaus Iohannis