Reacția angajaților din IT la propunerea Ministerului de Finanțe

Programatorii vor beneficia de un mecanism de compensare a pierderilor în urma transferului contribuțiilor . O parte din contribuția de asigurări de stat CASS datorată de IT-iști va fi suportată de stat cu o condiție: venitul salarial brut să fie majorat de angajator cu 20%.

Măsura va fi valabilă timp de un an de zile. Ordonanța de Urgență a fost publicată pe site-ul ministerului de Finanțe.

Reprezentanții patronatelor din IT susțin că, la o primă vedere, pare o alternativă bună.

Rămâne de discutat, însă, ce se întâmplă în cazurile în care patronii nu și-au asumat majorarea salariului din luna ianuarie pentru a acoperi transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS), Valerica Dragomir.

”Pentru moment – pare o veste bună pentru noi. Era de așteptat condiționarea legată de mărirea salariului brut. Toată ideea din spate și tot ce am comunicat noi până acum a fost ca impactul asupra companiilor și persoanelor să nu existe”, a declarat pentru Europa Fm, Directorul executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii IT (ANIS), Valerica Dragomir.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Orlando Teodorovici a vorbit la Digi24 despre pașii pe care vor trebui să-i urmeze angajații și angajatorii în acest caz.

”Angajatorul rețin la sursă, să spunem parțial. A doua chestiune – angajatorul declară ca obligație de plată în acel formular 112, doar suma reținută efectiv de la angajat. Diferența de CASS datorat de angajat este calculată de angajator și evidențiată distinct în acel formular 112, ca sumă dedusă. Diferența este suportată de bugetul de stat, fiind transferat în mod automat la Fondul Național Unic de Asigurări Social de Sănătate”, a declarat Ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici.

În această lege se mai încadrează pe lângă IT-iști persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, cei care lucrează în cercetare-inovare și cei care desfășoară munci sezoniere

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS