Reacția Ambasadei SUA după fotografia în care ambasadorul Hans Klemm ține în mână un steag al Ținutului Secuiesc

Ambasada Statelor Unite la București a reacționat după ce ambasadorul Hans Klemm a fost fotografiat, alături de mai mulți lideri UDMR din Covasna, în timp ce ținea în mână un steag al Ținutului Secuiesc.

„Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti. În calitate de aliat şi partener strategic al României, Statele Unite sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii.”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Ambasadei SUA.

Fotografia a fost postată pe facebook de primarul din Sfântu Gheorghe.

Poza este însoţită de un mesaj în care edilul Antal Arpad susţine că i-a făcut cadou oficialului american acest steag, care „a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască”.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a făcut ieri o vizită în judeţul Covasna.

În fotografia postată pe facebook de primarul din Sfântu Gheorghe, mai apar preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului Kato Bela. Cei 4 ţin în mâini steagul Ţinutului Secuiesc.

Antal Arpad a publicat un mesaj în limba maghiară, iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română, în care menţionează că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul.

În mesajul în limba maghiară, primarul din Sfântu Gheorghe susţine ca l-a întrebat pe ambasadorul american dacă se poate vorbi despre libertate religioasă, în condiţiile în care maghiarilor din România li se iau bunurile bisericeşti şi dacă şi în Statele Unite democraţia este la fel ca în Bucureşti, ”când trei lupi şi un miel votează ce vor mânca la cină”.

De asemenea, primarul spune că l-a mai întrebat pe Hans Klemm dacă se poate vorbi despre egalitate, în condiţiile în care maghiarii sunt hărţuiţi din cauza unui steag al judeţului şi dacă un singur om poate să dea în judecată o instituţie publică, respectiv Primăria Sfântu Gheorghe, iar autorităţile să permită acest lucru.

Totodată, primarul Antal Arpad susţine că există un plan de regionalizare, a cărui esenţă este ca administraţia publică locală să fie luată din mâinile comunităţii maghiare.

Europa FM a solicitat Ambasadei Statelor Unite la București un punct de vedere pe această temă.   Reprezentanții misiunii diplomatice au precizat că în cazul în care va exista o reacție a ambasadorului pe această temă o vor comunica de îndată.

Şi pe pagina de Facebook a Ambasadei americane sunt publicate mai multe fotografii cu vizita ambasadorului Hans Klemm la Sfântu Gheorghe, însă printre ele nu se regăseşte şi cea cu steagul Ţinutului Secuiesc. Pe pagina de Facebook a Ambasadei au fost postate mai multe comentarii critice referitoare la fotografia prezentată de primarul Antal Arpad.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS