Reabilitarea Crucii Caraiman va începe în primăvara anului 2018

Reabilitarea Crucii de pe Masivul Caraiman va începe, cel mai probabil, în primăvara anului 2018 şi va fi finalizată în anul următor, proiectul prevăzând şi amenajarea, în spaţiile monumentului, a unei expoziţii moderne ”în care să predomine informaţia digitizată, posibil cu holograme, fond sonor şi alte facilităţi de informare”, anunţă oficialii Ministerului Apărării Naţionale.

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproximativ 19,3 milioane de lei.

Secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale, Codrin Munteanu, şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia au mers, marţi, la Monumentul Eroilor Crucea Caraiman.

Munteanu a apreciat că reabilitatea va începe în primăvara anului 2018, după obţinerea finanţării şi desemnarea constructorului, lucrările urmând să fie finalizate, cel mai probabil, în 2019, deoarece condiţiile meteo permit o activitate de şantier de cel mult cinci luni pe an.

”Ne dorim nu doar consolidarea şi reabilitarea monumentului, ci şi transformarea sa într-un reper important pe harta turistică a zonei. Proiectul prevede amenajarea în spaţiile obiectivului comemorativ a unei expoziţii moderne, accesibile publicului, în care să predomine informaţia digitizată, posibil cu holograme, fond sonor şi alte facilităţi de informare, pe măsura importanţei pe care acest simbol o are în ansamblul naţional al operelor ce comemorează Războiul de reîntregire”, a declarat Codrin Munteanu .

Oficialul MApN a mai precizat că după aprobarea cererii de finanţare, urmează semnarea contractului de finanţare pentru derularea proiectului.

Pentru a realiza restaurarea monumentului, Ministerul Apărăriia încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului.

Monumentul Eroilor Crucea Caraiman se află la o altitudine de 2.291 de metri şi are o înălţime totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de aproximativ 15 metri.

În 2013, crucea a fost declarată cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, în Cartea Recordurilor Guiness.

Construcţia Crucii Caraiman a început în anul 1926 şi a fost finalizată în 1928, în 1939 fiind racordată la sistemul energetic naţional.

În iulie 2016, Guvernul a decis ca monumentul să fie reabilitat cu fonduri de la Ministerul Apărării Naţionale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS