Confidenţialitate

Răzvan Cherecheș despre a treia doză de vaccin anti-COVID: “La 6 luni a început deja să scadă eficacitatea” | AUDIO

După Israel, Ungaria și Statele Unite, tot mai multe țări europene, inclusiv România, au anunțat că intenționează să înceapă administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.

Multe state recomandă încă un rapel în primul rând pentru persoanele vulnerabile, dar deciziile oficiale vor fi luate în septembrie-octombrie, după ce vor veni recomandările din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a explicat pentru Europa FM dacă imunitatea dobândită în urma a două doze de vaccin nu este suficientă pentru a ne apăra de COVID și de ce este nevoie de o a treia doză:

“Doza a treia funcționează ca un booster, crește nivelul de anticorpi din organismul care a fost vaccinat cu a treia doză. Pentru vaccinurile cu ARN-Messager, deja după 6 luni, eficacitatea scade până la 60 și ceva la sută, în timp ce pentru AstraZeneca, scade de la 70 și ceva la 60 și ceva la sută.

La toate, la 6 luni a început deja să scadă eficacitatea, asta înseamnă că crește probabilitatea de dezvoltare de simptome, chiar dacă sunt ușoare sau moderate. Rămâne în continuare protecția de simptome severe, internări sau decese la cei vaccinați cu ambele doze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La capitolul vaccinare, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, cu mai puțin de 30 la sută din populație vaccinată. Profesorul Cherecheș crede că autoritățile române ar trebuie să acorde atenție în primul rând vaccinării celor care nu au primit nici o doză până acum:

“Are sens vaccinarea cu a treia doză pentru persoanele care sunt imonuo-compromise, pentru restul ar avea sens pentru cei care s-au vaccinat în primăvară și a căror eficacitate începe să scadă încet- încet, dar în condițiile în care noi avem un procent de vaccinați cu ambele doze care este relativ mic, prioritatea ar trebui să fie mai degrabă vaccinarea cu ambele doze a uni procent cât mai mare din populație și după mijlocul lunii septembrie deja vor începe să crească semnificatin numărul de persoane infectate internate pe secțiile de Terapie Intensivă, și în acel moment va fi o creștere a cererii pentru vaccinuri, atunci ar fi bine ca autoritățile din România să se focalizeze pe stocurile de vaccinuri”, este de părere Cherecheș.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță spunea recent că administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID ar putea începe în România cel târziu în octombrie și nu va fi obligatorie. Cei vaccinați cu Astra Zeneca ar putea primi a treia doză cu vaccin de tip ARN Messager, iar cei au trecut prin boală și s-au vaccinat nu vor avea indicație pentru a treia doză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă amânarea celei de-a treia doze de vaccin, în condițiile în care în ţările sărace au ajuns foarte puţine doze.