Răzvan a înţeles că educaţia e singura lui şansă de a duce o viaţă mai bună – AUDIO

Pentru unii, visuri aparent banale sunt adevărate provocări. E cazul lui Răzvan, un tânăr de 16 ani care vrea să devină poliţist. Are 8 fraţi mai mici de care, până nu de mult, trebuia să aibă grijă. Evident, nu mai avea timp de şcoală şi din acest motiv, Răzvan însuşi a decis să meargă într-un centru de plasament.

E un copil extrem de matur şi realist, care a înteles că educaţia e singura lui şansă de a duce o viaţă mai bună. Luptă zi de zi pentru a-şi depăşi condiţia, dar uneori, îşi dă voie să viseze. Ca multor adolescenţi, i-ar plăcea să devină cântăreţ, dar e conştient că visul de a deveni poliţist e unul mult mai realist.

„Grija principală este gândul că dacă nu aş reuşi să îmi realizez planurile, m-aş distruge singur. Mereu trebuie să învăţ, şi să nu mă las, să nu uit că am un scop. Mă gândesc la fraţii mei în special, pentru că plecand de acasa, le-a lipsit destul de mult ajutorul meu. Dar consider ca daca sunt aici si imi indeplinesc obiectivul, îi voi ajuta mai mult aşa”, a recunoscut Răzvan.

Academia de Poliţie reprezintă şansa lui Răzvan şi a familiei lui de a duce un trai decent. Pentru asta a plecat din cocioaba părintească, în care avea grijă de 8 fraţi. Băiatul de 16 ani trage cu dinţii pentru şansa lui, în speranţa că într-o bună zi, va îmbrăca uniforma de poliţist. E o țintă ambițioasă.

Concurența la Academia de Poliție este printre cele mai ridicate din învățământul superior din România. Anul acesta, au fost 10 pe loc. Totuși, Răzvan e hotărât. Sunt puţini tineri care ştiu ce vor de la o vârsta atât de fragedă, spune diriginta Florentina Scânteie.

„Eu sunt la a patra generaţie de copii, cărora le-am fost diriginta. Dar e primul caz care m-a impresionat din prima zi. Ambiţia lui de a şti, de a învăţa cât mai mult. Notele lui sunt undeva peste 8. E foarte frustrat cand nu ia nota la care se asteaptă. Are o determinare pe care eu personal i-am sesizat-o încă de anul trecut”, a spus diriginta lui Răzvan, Florentina Scânteie.

De fapt, încă din prima zi de şcoală, Răzvan i-a spus dirigintei că vrea să dea la Poliţie. Băiatul luptă zi de zi pentru a-şi depăşi condiţia, dar uneori, îşi dă voie să viseze cu ochii deschişi.

„Să ajung artist şi să fac mulţi bani. Cu care sa nu imi ajut doar fraţii. Ci şi toate familiile nevoiase si toti copiii care nu îşi permit să se ridice. Ultimul vis ar fi să ajung la Academie”, a spus Răzvan.

Răzvan nu are nici telefon mobil, nici laptop pe care să-şi facă temele pentru şcoală. Îi place Smiley pentru că este un om vesel, care transmite energie pozitivă.

„Îmi plac versurile din melodia „Acasă”, pentru ca te invata sa nu uiti de unde ai plecat. Te invata ca desi acasa e locul e cel mai special, trebuie sa indraznesti sa iti urmezi calea spre fericire”, spune Răzvan.

Ca ironia să fie completa, Răzvan s-a simţit cu adevărat “acasă” când a fost crescut de o asistentă maternală. Visul lui e să devină poliţist, dar pe termen lung, acesta nu e un scop în sine. Scopul lui în viaţă este să-şi clădească singur căminul pe care nu l-a cunoscut niciodată cu adevărat.

„Urmează-ţi Visul”, o campanie realizată cu sprijinul OMV Petrom.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS