Confidenţialitate

Războiul Rusia-Ucraina. Retrospectiva weekendului în imagini: Spaimă, teroare, curaj și iubire | FOTO

Vineri seara, 25 februarie 2022, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis un mesaj video armatei ucrainene în care i-a cerut să preia puterea la Kiev și să-l înlăture pe Zelenski. Putin a numit Guvernul de la Kiev „neonazist și bandă de drogați”. Președintele Rusiei spunea vineri că dacă armata ucraineană preia puterea la Kiev, le va fi mai ușor să negocieze cu el. 

În același timp, Rusia nu s-a oprit din amenințări la adresa altor state. Tot vineri, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a afirmat că, în cazul în care Suedia sau Finlanda vor încerca să adere la NATO, acest lucru „va genera consecinţe militare şi politice grave, care ar necesita ca Rusia să adopte măsuri de reciprocitate”.

Sâmbătă, a treia zi de luptă între ucraineni și ruși. Zelenski: „Nu putem pierde capitala”

Sâmbătă a fost a treia zi de atacuri militare asupra Ucrainei din Partea Rusiei. În noaptea de vineri spre sâmbătă s-au auzit din nou explozii și focuri de armă în Kiev. Armata ucraineană transmitea sâmbătă că a respins un atac asupra unei baze militare din Kiev. Aceștia mai spuneau sâmbătă că la marginea orașului s-au dus bătălii grele. Zelenski le-a transmis oamenilor săi în aceeași zi că nu pot pierde capitala țării. 

Cele mai importante evenimente de sâmbătă, 26 februarie 2022:

  • Au avut loc mai multe bătălii în mai multe orașe din Ucraina, motiv pentru care Ministerul de Interne din Ucraina a avertizat civilii din Kiev să nu iasă pe străzi, iar dacă aud sirenele să meargă la cel mai apropiat adăpost. 
  • După anunțul făcut de Ministerul de Interne din Ucraina, sud-vestul Kiev-ul a fost lovit de două rachete, însă nu s-a identificat care au fost țintele. Una dintre rachete a lovit un bloc de locuințe, iar cealaltă rachetă ar fi fost văzută în apropierea aeroportului Zhuliany. 
  • Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a postat și el pe contul său de Twitter imaginile cu blocul distrus.
  • „Kiev, orașul nostru splendid și pașnic, a supraviețuit încă o noapte sub atacurile forțelor terestre rusești și al rachetelor. Una dintre ele a lovit un bloc rezidențial din Kiev. Cer lumii: izolarea completă a Rusiei, expulzarea ambasadorilor, embargoul petrolului, ruinarea economiei acesteia. Opriți criminalii de război ruși!”, a scris Kuleba pe Twitter sâmbătă.
  • Între timp, Ministerul Apărării din Rusia a comunica faptul că forțele rusești au capturat Melitopol. 
  • Președintele Ucrainei transmitea, după o conversație cu Emmanuel Macron, că partenerii occidentali au decis să livreze noi arme și echipamente Ucrainei.
  • În acest weekend, Rusia a fost exclusă de la Eurovizion, iar vestea a venit după ce Rusia a pierdut cursa de Formula 1 și finala Ligii Campionilor.
  • Statele Unite ale Americii au aprobat suma de 600 de milioane de dolari sub formă de „asistență militară imediat”. În plus, Țările de Jos au anunțat că vor livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene cât de repede posibil. Mai mult decât atât, țările vecine și-a deschis sâmbătă granițele pentru refugiații ucraineni.
  • Primarul Kiev-ului, Vitali Klischoko, le-a cerut locuitorilor sâmbătă să nu mai iasă pe stradă până duminică la 8 dimineața, începând cu ora 17:00. Până la momentul mesajului, măsura în vigoare viza perioada de timp 22:00 – 07:00.
  • Ministrul Apărării de la Londra a declarat sâmbătă că Rusia nu a obținut controlul asupra spațiului aerian ucrainean. 
  • Rusia, de cealaltă partea, transmite prin vocea fostului președinte, Medvedev, că nu mai are nevoie de legături diplomatice cu Vestul. Acesta a declarat că sancțiunile adoptate sunt un motiv suficient de puternic pentru a se retrage din dialogul privind stabilitatea nucleară, dar și din noul tratat START de a reduce armele, tratat semnat cu Washington în 2010 și extins în 2021.
  • România s-a alăturat țărilor care interzic avioanelor din Rusia să treacă prin spațiul aerian al țării. Printre țările care au interzis avioanelor din Rusia să mai pătrundă în spațiul lor aerian sunt Bulgaria, Polonia, Cehia și Marea Britanie. Rusia a răspuns cu măsuri similare la adresa companiilor aeriene din statele europene care au vizat-o. Și Letonia, Estonia și Lituania intenționează să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele din Rusia.
  • România anunța sâmbătă că va demara și procedurile de retragere din  Banca Internaţională de Investiţii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Această bancă este controlată de Rusia. A fost fondată în 1970 de mai multe state, printre care și România.
  • Președintele Volodimir Zelenski spunea că armata sa controlează în continuare Kiev-ul și orașele cheie din jurul capitalei, unde mai multe blocuri de locuințe au fost atacate sâmbătă cu obuze. Deși în plin război, Zelenski a readus în discuție aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. 
  • România și-a repatriat personalul din Ambasada din Kiev în urma intensificării atacurilor în capitala Ucrainei. Ministerul român de Externe anunță că a fost o operațiune dificilă, care s-a încheiat cu succes sâmbătă. Prin urmare, activitatea ambasadei din Kiev era suspendată sâmbătă, la fel și cea a consulatului de la Odesa. sâmbătă se anunța că rămân deschise consulatele de la Cernăuți și Solotvino. 

Duminică, a patra zi a războiului declanșat de Rusia

Ziua de duminică a început cu noi sancțiuni din partea Uniunii Europene: oficialii europeni anunțat că mai multe bănci vor fi excluse din sistemul interbancar SWIFT și vor îngheța o parte din activele băncii centrale a Moscovei. Sunt sancțiuni și pentru oligarhii ruși. În tot acest timp, atacurile în Ucraina continuau, iar un depozit de petrol a fost lovit de bombardament în sud-vestul țării. Miliardarul Elon Musk a răspuns la un apel al unui responsabil ucrainean: compania sa a activat serviciul de internet prin satelit Starlink în Ucraina. Mai multe echipamente sunt pe drum, a transmis Elon Musk pe Twitter sâmbătă.

Cele mai importante evenimente de duminică, 27 februarie 2022:

  • Armata rusă a intrat în Harkov. Anunțul a fost făcut de șeful administrației regionale. Acesta spunea că vehicule militare au pătruns în oraș.  Oficialul i-a îndemnat pe oameni să rămână în adăposturi și să nu iasă pe străzi. Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina și are o populație de aproape 1,4 milioane de locuitori. 
  • Sâmbătă și pe timpul nopții, compania care gestionează drumurile din Ucraina a eliminat indicatoarele rutiere pentru a-i deruta pe cei din armata Rusiei. În locul indicatoarelor rutiere au fost puse înjurături sau mesaje precum: „Du-te înapoi în Rusia”. 
  • Grupul de hackeri Anonymous transmitea un nou mesaj în contexul invaziei Rusiei în Ucraina: Aceștia anunțau într-un videoclip publicat pe Twitter că atacurile asupra Guvernului rus vor continua „până când președintele Vladimir Putin va respecta drepturile fundamentale ale omului”. Hackerii susțineau că site-urile doborâte în Rusia până acum sunt doar începutul. 
  • Rusia a propus din nou negocieri care să aibă loc în Belarus, la Minsk. Oferta a fost refuzată de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski. 
  • Armata ucraineană afirma că îşi menţine poziţiile, deşi recunoaştea că situaţia din jurul Kievului se înrăutăţeşte şi confirmă intrarea trupelor ruseşti în Harkov, în nordul ţării. Tot de acolo vin imagini cu oameni care au ieșit cu mâinile goale să oprească tancurile care intră în localitate.
  • România a anunțat duminică faptul că trimite noi ajutoare în Ucraina: combustibil, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apa și medicamente. Valoarea totală este de aproape 3 milioane de euro. România anunța că ia în calcul pregătirea spitalelor pentru tratarea răniților din Ucraina. E nevoie, însă, și de sânge. Premierul, alături de alți membri ai cabinetului, au donat duminică sânge la Spitalul Militar din București. 
  • Ucraina a reluat controlul deplin asupra oraşului Harkov, din nord-estul țării: „Controlul asupra Harkov-ului este complet în mâinile noastre! Forţele armate, poliţia şi forţele de apărare lucrează, iar oraşul este complet curăţat de inamici”, a scris pe Telegram guvernatorul regional  Oleg Sinegubov.
  • Președintele Vladimir Zelenski a anunțat că Ucraina a depus o plângere împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie, instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, în legătură cu intervenţia armată lansată la 24 februarie. „Rusia trebuie să răspundă pentru manipularea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară şi ne aşteptăm ca procesele să înceapă săptămâna viitoare”, a scris Zelenski pe Twitter sâmbătă.
  • Orașul Mariupol, port la Marea Azov, a fost ținta atacurilor rușilor. Viceprimarul orașului, Sergei Orlov, povestea în exclusivitate la Europa FM, că orașul a fost atacat din toate părțile și că au murit zeci de oameni. 
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat plasarea în alertă a „forţei de descurajare” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleara
  • Liderii lumii au reacționat după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului militar punerea în stare de alertă maximă a forțelor de descurajare ale Rusiei – este vorba despre unitățile care includ arme nucleare. Liderul de la Kremlin a adus drept argument declarațiile agresive ale liderilor NATO și sancțiunile economice împotriva Moscovei. 
  • Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „fabrică ameninţări care nu există”, a acuzat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Potrivit acesteia, Vladimir Putin încearcă să justifice continuarea agresiunii împotriva Ucrainei. „Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau de Ucraina. Avem capacitatea să ne apărăm, dar trebuie să şi atragem atenţia asupra a ceea ce vedem aici, din partea preşedintelui Putin”, a declarat Psaki. 
  • Ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „preşedintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod cu totul şi cu totul inacceptabil. Diplomatul a continuat spunând că acțiunilor lui trebuie să li se raspunda în cel mai ferm mod cu putinţă. Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat că anunţul făcut de Vladimir Putin dovedeşte cât de „gravă” este confruntarea pe tema invadării Ucrainei de către Rusia. 

Vezi retrospectiva weekendului în imagini, în contextul războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei

Imagini din Kiev, Ucraina

Proteste față de agresiunile Rusiei

Refugiații care vor să prindă trenul spre Polonia

Sursa foto / Colaj: Profimedia

Citește și: Sute de mercenari ruşi, trimiși în Ucraina pentru a-l asasina pe preşedintele Zelenski. Kievul interzice circulația noaptea | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir