Confidenţialitate

Ray Tomlinson, inventatorul e-mailului, a murit la vârsta de 74 de ani

Ray Tomlinson, inventatorul e-mailului, a murit sâmbătă la vârsta de 74 de ani, au anunţat reprezentanţii Raytheon Company, potrivit Reuters.

“Un adevărat pionier al tehnologiei, Ray a fost acela care ne-a oferit e-mailul, în primele zilele ale reţelelor de computere”, a declarat Mike Doble, purtătorul de cuvânt al Raytheon Company, pentru care a lucrat Ray Tomlinson.

Potrivit unui articol publicat în Sydney Morning Herald, Ray Tomlinson a murit din cauza unui infarct.

Specialiştii din industria tehnologiei au reacţionat cu tristeţe la aflarea veştii despre decesul lui Ray Tomlinson, devenit un erou cult după ce a inventat în 1971 un program pentru ARPANET, precursorul internetului, ce permitea utilizatorilor să expedieze mesaje personalizate unor alţi utilizatori, care erau conectaţi la alte computere, pe alte servere.

“Îţi mulţumim, Ray Tomlinson, pentru că ai inventat e-mailul şi semnul @”, se afirmă într-un mesaj publicat pe Twitter de administratorii contului oficial al Gmail.

Originar din oraşul Amsterdam, din statul american New York, Ray Tomlinson a studiat la Institutul Politehnic Rensselaer şi apoi la prestigiosul MIT în anii 1960 şi a lucrat în departamentul de cercetare şi dezvoltare al companiei Bolt Beranek and Newman, care se numeşte în prezent Raytheon BBN Technologies, pentru care a inventat e-mailul.

Acel program informatic a modificat felul în care oamenii comunică atât în afaceri, cât şi în conversaţiile private, revoluţionând maniera în care “milioane de persoane cumpără online, fac tranzacţii bancare, ţin legătura cu rude, prieteni şi familie, indiferent dacă se află în cealaltă parte a oraşului sau dincolo de ocean”, se afirmă în biografia oficială a inventatorului american, publicată pe site-ul Internet Hall of Fame.

Pentru invenţia sa, Ray Tomlinson a primit numeroase premii şi distincţii. În 2000, a fost recompensat cu George R. Stibitz Computer Pioneer Award din partea American Computer Museum. În anii următori, a primit Webby Award din partea International Academy of Digital Arts and Sciences, Innovation Award din partea revistei Discovery şi Eduard-Rhein Cultural Award, iar în 2012 a fost inclus în Internet Hall of Fame.