Confidenţialitate

Raul Pop, despre sistemul garanție-returnare: Adevărul este că încă nu știm cum va funcționa… | AUDIO

Din 2022 vom plăti o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

Garanția se aplică la ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv.

Garanția este aplicabilă pentru orice tip de băuturi de la bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut, până la vinuri şi spirtoase.

Conform sistemului garanție-returnare, cantitățile de ambalaje returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori. Întreaga infrastructură de preluare a deșeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, la fel ca în statele în care sistemul funcționează deja.

Hotărârea de Guvern prevede ca, după selectarea operatorului național de sistem, întreaga infrastructură să fie finalizată în luna octombrie a anului viitor.

La Misiunea Verde, la Europa FM, am căutat să înțelegem cum va funcționa sistemul din 2022 cu ajutorul lui Raul Pop, consultant și activist de mediu, specialist în managementul deșeurilor:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO ILUSTRAȚIE: Nick Fewings / Unsplash