Confidenţialitate

Rațiunea Zilei, de Cătălin Striblea: Cazul Isărescu ne arată o problemă de care am fugit 30 de ani

Subiectul de astăzi este important și delicat pentru că vorbește despre probabil cel mai credibil om din România, dar și despre un lucru pe care țara noastră nu l-a rezolvat de 30 de ani. Așadar, ziare.com a publicat documentele care îl acuză pe Mugur Isărescu c-a fost colaborator al Securității. De ce este important?

Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității l-a trimis recent în judecată pe Mugur Isărescu, solicitând instanței să constate calitatea de colaborator a acestuia. Mai pe șleau, CNSAS vrea să spună că Mugur Isărescu a fost informator al Securității.

Doar instanța poate stabili dacă această colaborare este făcută în sensul de poliție politică. Adică informațiile furnizate, de exemplu, să aducă atingere drepturilor și libertăților individuale.

Or documentele făcute publice arată că tocmai aceasta este acuzația CNSAS la adresa lui Mugur Isărescu. Mai precis, în 1987 și 1985, Mugur Isărescu ar fi scris două note la Securitate în care erau prezentate discuții private avute cu persoane care se plângeau de condițiile de trai din comunism.

Într-una din note, Mugur Isărescu ar fi scris că numitul I.D. „are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei, încălzirea locuinței, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări.”

A doua notă este probabil despre un diplomat străin, care „a menționat în discuții dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă, în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii.”

Probabil că va urma un proces lung și complicat, mai ales că, repetat, Mugur Isărescu a fost decretat ca fiind curat de către același consiliu. Sunt măcar două decizii care stabilesc acest lucru.

Mugur Isărescu este probabil cel mai credibil demnitar român. Activitatea sa de 30 de ani și echilibrul de care a dat dovadă, modul cumpătat în care a condus Banca Națională l-au făcut un exemplu în funcția publică din România. Elegant, decent, discret și documentat, guvernatorul BNR este pentru mulți un model. Aceste acuzații, însoțite de documente, îl obligă să dea explicații clare și concrete.

Există un singur interviu în ultimii 30 de ani referitor la întâlnirea cu Securitatea, dinainte de 89 și care el spune că aceasta era o activitate firească, dar fără implicații, ca pentru oricine mergea în afara țării sau lucra cu străinii. Acum este însă nevoie de mai mult pentru că, altfel, românii vor crede că nu mai e nimeni nepătat. Și cred că avem dreptul ca guvernatorul să răspundă unor întrebări grele.

Trebuie să spunem și că în cazul lui Isărescu au apărut documente noi după mai multe decizii de necolaborare. Seamănă mult și cu cazul lui Traian Băsescu, despre care instanța a spus că este colaborator pe baza unor documente noi. Mii de dosare au plecat de la SRI la CNSAS, dar nu toate. SRI spune că predă oricând CNSAS toată arhiva, dar consiliul spune că nu are destul spațiu. La un moment dat, SRI gestiona încă 12 kilometri de arhivă. Ce nu gestionează bine niciuna dintre părți este senzația că unii au fost apărați și alții nu.

Cred că România are obligația să rezolve corect și decisiv această traumă. Prea mult aceste dubii au plutit peste societatea noastră. S-au schimbat generații și pare ireal că nu am reușit să ne desprindem de comunism, chit că l-am condamnat.

Rubrica Rațiunea Zilei, de Cătălin Striblea, este de luni până vineri pe frecvențele Europa FM în emisiunile Deșteptarea și România în Direct.

O puteți găsi pe www.europafm.ro și sub formă de podcast, accesibil inclusiv în Aplicația Europa FM, iTunes și Spotify, dar și sub formă de episoade audio direct pe canalul de YouTube Europa FM.