Confidenţialitate

Rațiunea Zilei, cu Cătălin Striblea: La București nici nu mai ai voie să vorbești – VIDEO

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a vrut să împiedice o conferință de presă a lui Nicușor Dan. Iar eu m-am săturat să tratăm faptele de genul acesta cu indulgență. De la conviețuire pornește totul. Or, aici e un rău profund care trebuie îndepărtat.

Pentru cine nu a văzut imaginile, o scurtă descriere. Candidatul PNL-USR la primărie, Nicușor Dan a încercat să facă o conferință de presă în care să arate bilanțul negativ al administrației Firea. Conferința era pe una dintre cele mai aglomerate străzi din București, Prelungirea Ghencea.

Pentru cei care stau în zonă, dar și cei care vor să iasă din București pe acolo, drumul acesta înseamnă enorm de multe ore în coloană. De o parte și de alta, zeci de dezvoltări imobiliare, cu mii de apartamente, se varsă doar într-un drum de două benzi. Acolo  nu există metrou sau tramvai, singura cale de acces spre București fiind mașina sau autobuzul. Un loc emblematic cum ar veni, de asta Nicușor Dan își făcea conferința acolo.

Aurelian Bădulescu a venit însă la locul faptei cu un dulap, din care spunea c-a ieșit candidatul PNL-USR. A bruiat fiecare frază a acestuia, a răspuns la fiecare acuzație, a vorbit peste el, iar în final s-a ajuns la îmbrânceli. Pe scurt, Bădulescu, însoțit de angajați ai primăriei, s-a purtat ca un bully, cum s-ar spune în lumea școlii. Adică un personaj care intimidează și amenință alte persoane în scopul de a obține un avantaj.

Nu e prima dată când Bădulescu are atitudini care pot fi calificate golănești. De când a ocupat funcția de viceprimar în administrația Firea, el s-a mai îmbrâncit, pe holurile Consiliului General, cu membri ai unui ONG, a făcut gesturi obscene către consilierii USR și chiar s-a bătut și cu un coleg de partid, primarul de la Sectorul șase, Gabriel Mutu. La un moment dat, o parte dintre colegii de la PSD au vrut să-l dea afară, dar ce să vezi, nu au reușit. S-a dovedit că Aurelian Bădulescu e util.

De ce ne batem capul cu el? Pentru că ce-am văzut azi a fost un semnal către toată lumea de bun simț din București. Și acest semnal spune așa: nu aveți voie să vorbiți! Nu mai aveți voie nici să vorbiți. Critica, dialogul, schimbul liber de idei în acest oraș sunt interzise, cum ar veni. Cine ne critică, o să avem grijă să-i punem pumnul în gură.

Nu e de ajuns că acest oraș și-a pierdut spiritul european, că se sufocă la propriu, că nu are soluții de dezvoltare și viziune care să-l scoată din marasm. Acest oraș doar supraviețuiește și o mare parte din banii săi sunt cheltuiți pe vouchere: biciclete, dentiști, teste. Mici recompense individuale în locul dezvoltării comunitare care ar putea să aducă un beneficiu comun.

Genul acesta de fapte sunt mai curând de la Moscova și din Belarus. Poate la Budapesta să le mai întâlnești. Și-n Turcia lui Erdogan. Dacă astăzi tăcem și nu le sancționăm, mâine nici nu o să mai ai voie să te plângi de poluare din oraș. Va trebui să taci și să înghiți. Am înțeles zilele astea că PSD s-a rupt de vremea Dragnea. Și că doamna Firea e propusă să candideze la președinție. Dacă domnul Bădulescu va rămâne în PSD și după acest episod, să înțeleg că peste patru ani va primi funcția de-a bate o țară întreagă?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rubrica Rațiunea Zilei, cu Cătălin Striblea, este de luni până vineri pe frecvențele Europa FM în emisiunile Deșteptarea și România în Direct.

O puteți găsi pe www.europafm.ro și sub formă de podcast, accesibil inclusiv în Aplicația Europa FM, iTunes și Spotify, dar și sub formă de episoade audio direct pe canalul de YouTube Europa FM.

ARTICOLE SIMILARE