Confidenţialitate

Ratele la împrumuturile bancare cresc rapid și scad greu, iar guvernanții ne îndeamnă să avem răbdare. Nicolae Ciucă: „E nevoie de granturi și de ajutoare de stat” | AUDIO

Au urcat rapid și scad foarte greu. Este vorba despre ratele la împrumuturile luate de la bănci, care rămân foarte mari în timp ce guvernanții ne transmit să avem răbdare, pentru că, probabil, spre sfârșitul anului, vor scădea. De la 1 aprilie, se așteaptă o nouă creștere a IRCC – indicele aplicat creditelor luate după 2019, în timp ce ROBOR scade timid.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, estima, într-o conferință pe teme economice, că IRCC nu va depăși 7%. Următoarea creștere e așteptată în aprilie, până la peste 6 %. Până la sfârșitul anului, rata o să scadă, apreciază șeful de la finanțe.

În paralel, șeful Guvernului spune că PNL trebuie să gândească programe care să ajute românii să își crească veniturile.

Nicolae Ciucă: „Să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc”

„PNL trebuie să vină cu soluții pentru creșterea veniturilor populației. Apoi, să aducem din zona veniturilor mici cât mai multe familii spre zona de mijloc a nivelului veniturilor din România”, a spus Nicolae Ciucă.

Opoziția a punctat de mai multe ori că guvernanții țin discursuri ca și cum nu s-ar afla la putere.

Între timp, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut, vineri, la 6,87% pe an, de la 6,89%. Scăderea e greoaie. Dar trebuie să avem răbdare, ne spun guvernanții.

În timp ce tot mai mulți români au probleme din cauza exploziei ratelor , a scumpirilor și a facturilor, iar multe companii se plâng de situația grea în care au ajuns, premierul spune că vor fi gândite noi ajutoare.

Nicolae Ciucă: „E nevoie de granturi și de ajutoare de stat”

„E nevoie să gândim granturi, ajutoare de stat, metode multiple pentru ca produsele românești și companiile românești să poată să se dezvolte și să prospere”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Ce nu se știe este când vor sosi aceste pachete de ajutor. La fel cum nu se mai aude nimic despre pachetul anti-scumpiri promis de PSD acum o lună.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ASF a retras autorizația Euroins România și cere deschiderea procedurii de faliment