Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,6% în ianuarie

În luna ianuarie rata anuală a inflaţiei a scăzut la 3,6%, de la 4% la sfârşitul anului trecut, a anunţat Institutul Naţional de Statistică. Alimentele s-au scumpit cu 4,75%, iar cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la biletele de avion.

Faţă de decembrie 2019, în ianuarie preţurile de consum au crescut cu 0,4%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni, faţă de precedentele 12 luni (februarie 2018 – ianuarie 2019), calculată pe baza IPC, este de 3,8%.

Cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la biletele de avion, cu 50% faţă de decembrie 2019, urmate de serviciile poştale, cu o creştere de 7,4%, energia termică cu 2,96%, legume, cu 3%, şi fructe proaspete, cu 2,8%.

Scăderi de preţuri au fost înregistrate la combustibili, la încălţămintea din piele şi la telefonie.

Banca centrală a ajustat săptămâna această prognoza de inflaţie pentru 2020 de la 3,1% la 3%. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescuu, a anticipat o scădere a preţurilor „până la Paşte”, după care inflaţia va urma să se plaseze pe o traiectorie ascendentă, dar în interiorul intervalului ţintei.

„Prognoza de inflaţie nu arată deloc rău, să sperăm că se va realiza”, a spus Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS