Confidenţialitate

Rata anuală a inflației a scăzut în luna septembrie la 8,8% | AUDIO

În ultimul an – cel mai mult s-au scumpit detergenții, produsele din carne și berea, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În medie – produsele alimentare au avut prețuri mai mari cu 10 procente în comparație cu septembrie 2022.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Românii au plătit mai mult cu aproape 13 procente pentru preparatele din carne și pentru cartofi – în comparație cu prima lună de toamnă din 2022.

Margarina s-a scumpit cu aproape 17 procente, la fel și peștele prospăt, berea și conservele din fructe. Scumpiri în medie cu 6 – 7 procente au fost și la mierea de albine, pâine și lapte. Cu aproape 13 procente a crescut prețul cafelei.

Totuși – au fost înregistrate și ieftiniri la mai multe produse alimentare: făină, mălai și ulei. La capitolul produs nealimentare – cel mai mult s-au scumpit detergenții: aproape 24 de procente.

Hainele costă cu 11 la sută mai mult, iar cărțile cu aproape 14 la sută. S-au scumpit și articolele de igienă și cosmeticele – o creștere 17 procente, în comparație cu luna septembrie a anului trecut.
Medicamentele sunt mai scumpe cu 15 procente. O creștere importantă a fost înregistrată și la costul serviciilor de apă, canal și salubritate – 20 la sută.

Banca Națională se așteaptă ca rata anuală a inflației să ajungă la 7,5 la sută spre finalul acestui an și la 4,4 procente pentru sfârșitul lui 2024.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Marcel Boloș: „Avem acest risc de suspendare a fondurilor nu numai din PNRR, ci și din politica de coeziune” | VIDEO