Confidenţialitate

Rata anuală a inflației a scăzut, în luna noiembrie, la 6,72%. Consultant fiscal: Scăderea nu se vede și în buzunarele oamenilor | AUDIO

Rata anuală a inflație în noiembrie a ajuns la 6,72 la sută, de la 8,07, valoarea din octombrie. La capitolul alimente, cele mai importate creșteri de preț au fost la conserve și carne. Făina s-a ieftinit cu aproape 25 de procente.

În ultimele 12 luni, românii au plătit mai mult în magazine cu 9 procente pentru produsele de franzelărie și specialități de panificație. Cu aproape 10 procente în plus au plătit și pentru un kilogram de cartofi. Carnea de vită și carnea de porc s-au scumpit cu 12 l%, iar peștele proasptăt cu 16 %. Plătim mai mult și pentru alcool: berea costă este mai scumpă ce 16 procente, în comparație cu luna noiembrie a anului trecut.

Au fost și ieftiniri, potritivit datelor Institutului Național de Statistică. Făina costă mai puțin cu 25 de procente, iar mălaiul cu 19 %. S-a ieftinit și uleiul cu 28 de procente.

La capitolul mărfuri nealimentare – cea mai mare creștere de preț a fost la biletele de avion: 30 de procente. Urmează detergenții cu aproape 24 la sută și medicamentele -15 la sută. Hainele sunt mai scumpe acum, față de luna noiembrie a anului trecut, cu 10 procente…iar cărțile cu 13 la sută.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna noiembrie la 6,72%, o scădere care nu se vede și în buzunarele românilor. Adrian Bența, consultant fiscal spune că din punctul de vedere al vieții de zi cu zi rezultatul nu este spectaculos iar inflația este mai mare decât ce arată matematica INS.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Inflația ar urma să crească din nou la începutul anului viitor, odată cu intrarea în vigoare a mai mulor măsuri fiscale precum creșteri de TVA și accize.

13dec-13 Bența o să crească iar

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Dacă cumpărăm un ecler, care conține zahăr mai mult de 10 grame/100 grame de produs, un ecler se scumpește cu creșterea TVA-ului, de la 9% la 19%. La fel, toate produsele alimentare care au zahăr adăugat. Va crește și cota de TVA de la 5% la 9% pentru mai multe bunuri și servicii, printre care amintesc vânzarea de locuințe sociale, prima casă, prima familie. Evident că oamenii vor plăti mai mult” explică Adrian Bența.

Foto: Shutterstock