Confidenţialitate

Raport Greenpeace: 20 de milioane de metri cubi de lemn, tăiați ilegal între 2013-2018

În România, suprafața acoperită de păduri a scăzut dramatic la mai puțin de 30% din teritoriul țării. 20 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal în perioada 2013-2018, arată un raport al organizației Greenpeace. Din păcate, autoritățile de control au surprins numai 1% din fenomenul tăierilor ilegale.

În 2018, au fost depistate zilnic 32 de cazuri de tăieri ilegale de păduri, în scădere față de anul anterior. Cele mai multe astfel de cazuri, s-au înregistrat în județele Mureș, Sălaj și Argeș.

Cea mai mare cantitate de lemn a fost colectată ilegal în județul Maramureș, aproape 100 de mii de metri cubi, urmează Bistrița Năsăud și Sibiu, potrivit raportului Greenpeace.

La nivel național, Garda Forestieră și Jandarmeria au aplicat sancțiuni ce depășesc 55 de milioane de lei, cele mai mari amenzi fiind date în Mureș, Suceava și Bacău.

Din păcate, autoritățile au depistat numai 200 de mii de metri cubi de lemn tăiat ilegal, adică doar 1 la sută din totalul tăierilor realizate cu încălcarea legii.

Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase nu mai folosește imagini satelitare, așa că aplicația Inspectorul Pădurii funcționează acum în stare de avarie, iar apelurile cetățenilor la 112 pentru a sesiza transporturi și cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%.

Cu toate acestea, eficiența acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracțiuni silvice.

Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate în teren.

Raportul Greenpeace amintește că România încă deține păduri virgine care adăpostesc specii rare, cum ar fi râsul și lupul, dar numai 30 de mii de hectare dintr-un total de 130 de mii sunt protejate prin lege. Jumătate dintre pădurile țării sunt în proprietate publică și ar fi responsabilitatea Ministerul mediului să întocmească anual rapoarte privind situația pădurilor – atrag atenția reprezentanții Greenpeace.

Raportul integral al Greenpeace îl găsiți aici.