Confidenţialitate

Raport: Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume

Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, şi sunt supuşi unui risc crescut de dezvoltare a cancerelor digestive, potrivit unui raport întocmit de United European Gastroenterology, o organizaţie nonprofit de specialişti, scrie Bloomberg.

Un european obişnuit consumă între unul şi patru pahare de alcool pe zi, suficient pentru a fi catalogat drept ”băutor moderat” şi pentru a fi supus unui risc crescut de a dezvolta cancere colorectale şi esofagiene, potrivit raportului publicat luni de United European Gastroenterology.

”Majoritatea oamenilor nu sunt conştienţi că alcoolul este un factor de risc în cazul acestor cancere”, a spus profesorul Helena Cortez-Pinto, gastroenterolog la Hospital Universitário de Santa Maria din Lisabona.

Grupul de specialişti a analizat datele adunate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care arată că europenii beau mai mult decât oricare alţi locuitori ai planetei, cu o medie de 11,2 litri de alcool pe an – echivalentul a două pahare pe zi.

Americanii beau cu 20% mai puţin alcool pe an decât europenii, în timp ce un african obişnuit, jumătate din cantitate. Unul din fiecare cinci europeni cu vârste de peste 15 ani bea mai mult de patru pahare de alcool pe zi, cel puţin o dată pe săptămână.

American Cancer Society susţine rezultatele raportului, publicând pe site-ul propriu: ”Limitând consumul de alcool la nu mai mult de două pahare pe zi, pentru bărbaţi, şi unul, pentru femei, poate fi benefic, inclusiv să scadă riscul de cancer colorectal”.

În medie, unul din patru decese din cauza unor boli gastrointestinale poate fi atribuit consumului de alcool, potrivit raportului OMS din 2014.

Lituania ocupă primul loc în topul consumului de alcool per locuitor, cu 3,2 pahare pe zi sau 18,2 litri pe an, urmată de Polonia, iar pe locul trei se află Mare Britanie.

Recent, guvernul din Lituania a decis ca, de la 1 ianuarie 2018, să fie interzise reclamele la alcool, vârsta legală pentru consumul de băuturi alcoolice să crească de la 18 la 20 de ani, iar comercializarea de băuturi alcoolice să fie înterzisă între orele 20.00 şi 10.00.