Confidenţialitate

Raportul CSAT pe anul 2023. România se teme de sabotarea transporturilor militare spre Ucraina și de infiltrarea spionilor ruși printre refugiați | AUDIO

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe anul 2023, trimis Parlamentului luna trecută, arată că România se teme de sabotarea transporturilor militare către Ucraina și de infiltrarea spionilor ruși printre refugiați, notează portalul Hotnews.ro. Comisiile de specialitate vor face propriile rapoarte, după care documentul CSAT va fi analizat de plenul legislativului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul de activitate pe anul 2023 al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) indică drept principale amenințări la adresa securității naționale activitățile Rusiei în țările din Flancul Estic al NATO, precum încercări de infiltrare a instituțiilor din domeniul apărării și securității, atacuri cibernetice sau chiar risc ridicat de sabotaj al transporturilor militare care tranzitează România în drum spre Ucraina.

Raportul CSAT, document consultat de HotNews.ro, a fost aprobat în ședința din 21 februarie 2024 și trimis Parlamentului în 12 martie.

În documentul de 65 de pagini sunt menționate pe larg amenințările generate de către războiul declanșat de Rusia în Ucraina în februarie 2022.

Raportul menționează explicit o serie de acțiuni ale unor „servicii de informații ostile” care au vizat România și care au avut mai multe obiective, printre care infilitrarea în instituții cu responsabilităţi în domeniul apărării şi securităţii, culegerea de informaţii referitoare la măsurile dispuse de România în contextul conflictului din Ucraina. De asemenea, aceste servicii de informații ar fi încercat să afle detalii privind exerciţiile naţionale şi multinaţionale desfăşurate, prezenta aliată pe teritoriul naţional, tehnica şi echipamentele din dotare;

S-ar fi încercat, mai arată documentul, subminarea, prin dezinformare şi propagandă, a încrederii românilor în Armată şi aliaţi.

Potrivit raportului, climatul de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre a continuat să se deterioreze din cauza agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Războiul din țara vecină – se mai arată în document –  a modificat fundamental natura şi mizele luptei pentru susţinerea democraţiei la nivel global.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 3 drone, observate noaptea trecută în apropierea Aeroportului Mihail Kogălniceanu. MApN a sesizat Parchetul Militar, chiar dacă dronele erau de tip comercial | AUDIO