Rămăşiţele partizanului Ioan Andreşel, descoperite de arheologi în Apuseni

Rămăşiţele luptătorului anticomunist, Ioan Andreşel, împuşcat de Securitate în august 1950, au fost descoperite luni, la peste 1.200 de metri altitudine, în Munţii Apuseni.

Investigaţiile s-au desfăşurat în comuna Bistrița, în apropierea zonei Poarta între Căi, iar rămășițele lui Ioan Andreșel a fost găsite la o adâncime de circa 70 de centimetri – potrivit unui comunicat de presă al Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) .

Au fost prezenți un procuror militar, polițiști şi specialişti ai Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba.

Marți se va ține o slujbă religioasă, după care rămăşiţele lui vor fi extrase de arheologi.

În campania securității din 1949 au fost arestate și condamnate mai multe persoane care au avut legături cu membrii organizației Frontul Apărării Naţionale.

În 14 august 1950, au fost trimise de la Turda mai multe cadre de securitate, care au reţinut şi transportat la sediul din Câmpeni circa 35 de persoane.

Erau fie rude apropiate ale partizanilor Nicolae Selagea şi Ihuţ Traian, dar şi persoane cu o stare materială mai bună, considerate chiaburi şi suspectate că ar acorda sprijin partizanilor.

Ei au fost anchetați și amenințați fără a li se lua declarații scrise.

În urma cercetărilor, s-au găsit vinovați Andreşel Ioan, Pom Traian şi Trifa Iosif, ultimii doi fiind deja reţinuţi la Câmpeni.

Măsurile luate de Securitate au fost ca cei trei să fie imediat executaţi.

 

Ca urmare, în dimineaţa zilei de 16 august 1950, Pom Traian şi Trifa Iosif au fost aduşi de la Câmpeni la Bistra, unde au fost împușcați.

După execuţia acestora, în aceeaşi zi, înainte de orele amiezii, Andreşel Ioan a fost căutat şi ridicat de la locuinţa pe care o avea în munte, la Dosul Neagului.

Conform mărturiilor unor localnici, Andreşel a fost maltratat, dus până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, iar apoi împușcat.

Cadavrul lui Andreşel Ioan precum şi trupurile celorlalte două victime au fost lăsate pe locurile de execuţie și îngropate a doua zi, pe 17 august.

Conform mărturiilor, pe trupul fiecărei victime a fost pusă o bucată de carton pe care era scris: „Cine face ca el, ca el să păţească”.

Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună vreo cruce sau un alt semn de recunoaştere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS