Ramasitele a inca doua victime ale Securitatiii cautate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului

Este vorba de doi frați din Răchițele, județul Cluj, care au fost arși de vii de Securitate în 1958.Investigațiile arheologice vor începe de săptămâna viitoare.

Cei doi frați uciși de Securitate pe 2 februarie 1958, Toader și Avisalon, făceau partea din familia Șușman, una dintre cele mai înstărite din zona Huedinului. Tatăl lor, Teodor Șușman fusese primar al comunei clujene Răchițele, până în 1945, când a fost înlăturat din funcție de comuniști și supus abuzurilor. 3 ani mai târziu, Securitatea a încercat să îl aresteze alături de câțiva apropiați de-ai lui, însă mulți au reușit să fugă și să se ascundă. Teodor Șușman a format un grup armat de rezistență anticomunistă, din care făceau parte și cei doi fii ai lui. Grupul a activat în zona Munților Vlădeasa din Apuseni.

În 1951, liderul acestui grup a fost ucis de Securitate, iar 7 ani mai târziu și cei doi băieți ai lui, Toader și Avisalon, care aveau 35, respectiv 30 de ani. Ei au fost arși de vii pe când se adăposteau în casa unui localnic din satul Tranișu. Cadavrele lor, pe jumătate carbonizate au fost recuperate și expuse timp de câteva zile lângă gospodăria respectivă, după care au fost aruncate într-o groapă comună, săpată de soldaţi într-o pădurice din apropiere.

Autoritățile locale nu le-au eliberat certificat de deces și până astăzi, cei doi sunt considerați, din punct de vedere legal, persoane dispărute, însă în viață.

Acum reprezentanții Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului încearcă să găsească locul unde au fost îngropați. Săpăturile vor avea loc în satul Tranișu, din comuna clujeană Poeni. În cazul în care mormântul va fi descoperit, Institutul va sesiza Parchetul Militar.