Confidenţialitate

Raluca Zoițanu explică de ce se fac puține teste COVID-19 în cabinetele medicilor de familie | AUDIO

Arătați cu degetul de către ministrul Sănătății că fac puține teste pentru depistarea coronavirusului, medicii de familie spun că testarea abia a început, iar numărul celor care vin la cabinetele lor să facă testul este în creștere. Ei solicită Ministerului Sănătății să realizeze o hartă a cabinetelor medicale unde se face testarea, pentru a ușura accesul pacienților la aceste servicii.

În ultima perioadă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a plâns că deși sunt peste 3800 de medici care au semnat contracte cu Casa de Sănătate pentru testarea COVID, se fac prea puține teste.

„Medicii de familie efectuează circa 10% din totalul testelor. E mică creștere la medicii de familie. Sperăm să fie mai consistentă în zilele următoare”, a explicat ministrul Sănătății.

De ce se fac puține teste în cabinetele medicilor de familie

Ne-a răspuns Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

„Avem pacienți foarte mulți care își doresc testarea în cabinetele care au început să efectiv testeze pentru că toate celelalte rotițe ale sistemului au funcționat. Degeaba vrei să testezi în cabinet dacă nu ai încă contractul cu Casa de Asigurări finalizat, dacă nu ai încă datele de acces în Corona Forms primite de la STS, dacă nu îți funcționează încă datele după ce le-ai primit sau dacă ți s-au terminat testele, de exemplu – pentru că ai cumpărat 50 și în două zile au venit câte 20 și ceva de pacienți și ai terminat rapid testele și durează până-ți comanzi altele. Acestea ar fi probleme obiective care ne opresc să testăm și sigur că testarea este și la început”, a explicat Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

În locul unei liste pe site-ul Ministerului Sănătății cu medici care fac testarea, ar fi mai utilă o hartă a cabinetelor unde oamenii se pot testa – spune Raluca Zoițanu.

„Nu de fiecare dată era numărul de programări, au mai scăpat și câteva numere personale ale medicilor pe acea listă, iar acum pe listă sunt doar adresa cabinetului și adresa de email, ceea ce, din nou, reprezintă o piedică în acces. Pacientul trebuie să se programeze înainte să vin la testare. Am tot cerut să fie cabinetele care testează puse pe o hartă vizibilă pe site-ul ministerului Sănătății și a DSP-urilor la fel cum sunt centrele de evaluare sau centrele de vaccinare”, a adăugat Raluca Zoițanu.

În ultima perioadă, în România s-au făcut, în medie, peste 100 de mii de teste pe zi, pentru depistarea coronavirusului.

Sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun

Citește și: Nou record de cazuri noi în Capitală: Peste 7000 de îmbolnăviri cu COVID

Autor: Florentina Mihăiță

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.