Confidenţialitate

Raluca Turcan: Sute de oameni au primit ajutoare sociale în mod nejustificat | AUDIO

Cateva sute de oameni au primit ajutoare sociale in mod nejustificat, în vreme ce alte câteva mii – cu nevoi speciale – NU aveau niciun fel de sprijin. Este una dintre concluziile verificarii facute de ministErul Muncii si anuntate de ministrul Raluca Turcan:

”Am identificat mii de persoane cu nevoi speciale care scăpau statisticilor oficiale și care nu beneficiau de sprijinul necesar. Au fost identificate de către inspectorii sociali 267 de persoane cu afecțiuni de sănătate grave care nu beneficiau de protecție specială pentru persoane cu dizabilitate sau invaliditate. De asemenea, au mai fost dispuse 651 de măsuri de recuperare a sumelor acordate necuvenit”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Controalele inspectorilor sociali au descoperit, de asemenea, cativa copii fără certificat de naștere și alții care nu merg deloc la școală.

”O situație specială este reprezentată de copiii fără identitate. Astfel, au fost identificați 10 copii fără certificate de naștere, fără CNP, pentru care inspectorii sociali au dispus imediat măsuri. Acești copii erau ai nimănui”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Inspecția socială a verificat aproape 2 mii de primării și a dat amenzi de aproape 70.000 de lei pentru nereguli chiar la serviciile de asistență socială. Ministrul Raluca Turcan vorbește despre lipsa de profesionisti din acest sistem al statului:

”Aceste nereguli au fost fie în privința evidențierii în folosul comunității, neregulilor privind activitatea asistentului social sau pentru ne-efectuarea anchetei sociale în termenul de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Am aplicat și un chestionar: nici măcar unul din trei nu are studii în domeniul asistenței sociale și doar 6% au făcut cursuri de formare-perfecționare în asistență socială”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, promite că statul va acorda mai mulți bani persoanelor vulnerabile cu vârsta pe 65 de ani, care nu au pensie sau venituri din alte surse.