Confidenţialitate

Raluca Turcan propune un set de măsuri pentru românii care nu primesc pensie minimă de la Stat | AUDIO

Aproximativ 90 de mii de români nu primesc nici măcar pensie minimă de la stat, pentru că nu au cotizat suficient. Dintre aceştia, aproximativ 35 de mii de persoane peste 65 de ani beneficiază de ajutor social. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune la Europa FM că va propune un set de măsuri pentru aceştia.

”Pentru o mare parte dintre persoanele de peste 65 de ani, fără pensia minimă specială, vulnerabilitatea este atât de puternică încât sprijinul statului nu mai poate fi redus doar la o sumă de bani pe care o primesc. Acolo e nevoie de servicii integrate, de la asistență socială, asistență medicală, consiliere, inclusiv asistență la domiciliu. Acestea sunt măsuri pe care le vom prezenta în perioada următoare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Muncii vrea să schimbe şi modul în care se calculează pensiile speciale. Sunt 5 variante luate în calcul.

”Pleacă de la o variantă mai dură, trecerea acestora 100% la sistemul de contribuții până la o variantă în care luăm în calcul reanalizarea factorilor favorizanți de pensionare, astfel încât să putem ca, la final, să ajungem la o variantă care să răspundă principiului de echitate, cel mai important, de sustenabilitate a sistemului de pensii, dar să nu ignorăm nici condițiile restrictive pe care unii beneficiari de pensii speciale le au, cum ar fi incompatibilitățile, evaluările pe care aceștia le au”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae