Confidenţialitate

Raluca Turcan: Bugetarii nu vor mai putea încasa simultan și pensie și salariu de la stat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că a pregătit un proiect de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public.

Cine va dori să se angajeze după pensionare, poate lucra la privat.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, într-o emisiune la România TV că, în prezent, sunt foarte multe persoane care se pensionează anticipat și se reangajează la stat, cumulând pensia cu salariul. Acest lucru nu va mai fi posibil, după ce va intra în vigoare un proiect de lege inițiat de Ministerul Muncii:

„Am pregătit un proiect de lege prin care îi lăsăm să opteze între pensie sau salariul la stat, astfel încât să poată să fie în continuare salarizați. Pot să cumuleze pensia cu salariul la privat, dar nu cu salariul la stat. Dacă sunt pensionari și treuie să opteze, atunci ei se pot reangaja la stat, le dăm această opțiune, dar renunță la pensie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care vor alege să încaseze în continuare salariu după ce împlinesc vârsta de pensionare vor putea rămâne angajați la stat până când împlinesc 70 de ani, a precizat ministrul Muncii.

Anul trecut, Curtea Constituțională a admis o sesizare a PSD care contestase o măsură a Guvernului Orban privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat.

Judecătorii nu dezbătuseră însă dacă este sau nu constituțională interzicerea cumulării acestor venituri, ci au analizat doar aspecte de țin de modalitatea de legiferare.

Astfel, CCR constata că Guvernul nu a procedat corect asumându-și răspunderea pe acest proiect, care aducea modificări ale mai multor legi din domenii diferite.

  • Florentina Mihăiță