Raluca Prună la Europa FM: Dacă CCR dezincriminează abuzul în serviciu, toate dosarele procurorilor vor înceta

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat la Interviurile Europa FM că toate dosarele procurorilor în care sunt vizate infracțiuni de abuz în serviciu vor înceta, dacă judecătorii Curții Constituționale vor dezincrimina această infracțiune.

”CCR a amânat pronunțarea pentru 15 iunie și eu cred că orice fel de declarație publică a celor care nu sunt procurori nu cred că ajută în niciun fel decizia CCR. Să avem răbdare să așteptăm să vedem ce spune CCR. Și când o să avem o decizie a Curții vom vedea și în măsura în care se cere acțiune din partea Guvernului, Guvernul va acționa.”, a declarat Raluca Prună.

Ministrul Justiției a precizat că textele din legea care se referă la infracțiunea de abuz în serviciu sunt preluate din legi care există și în alte țări din Uniunea Europeană.

”Vreau să spun că textele acestea așa cum sunt ele acum în legislația română sunt preluate în mare parte din instrumente legislative internaționale, din convenții la care România a aderat fără rezerve. Și care odata ratificate devin legi în dreptul român. Ele au fost preluate cate atare în legislația română.”

Raluca Prună a adăugat că în cazul în care Curtea Constituțională va spune că legea este neconstituțională, ”toate dosarele procurorilor vor înceta”.

”Ca principiu, dacă Curtea va decide că aceste texte sunt neconstituționale trebuie ca toți să știm că, din acea secundă, toate dosarele care s-au instrumentat…să zicem că se dezincriminează această infracțiune, din acel moment toate dosarele instrumentate de procurori vor înceta. În clipa, în care CCR ar dezincrimina orice fel de text, orice infracțiune, efectul imediat care nu mai poate fi corectat este încetarea urmăririi penale în acele dosare. Dacă mâine decidem că furtul nu mai este o infracțiune, toate dosarele care se află astăzi în diverse etape încetează.”

Raluca Prună a adăugat că în Guvern nu a existat nicio discuție privind abuzul în serviciu.

Curtea Constituțională va decide pe 15 iunie dacă abuzul în serviciu va fi dezincriminat. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Alin Bica, fosta șefă a DIICOT, care a fost trimisă în judecată în mai multe dosare, inclusiv pentru abuz în serviciu.

Recent, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, afirma la Europa FM că în acest moment sunt peste 850 de dosare care vizează infracțiunea de abuz în serviciu.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS