Confidenţialitate

Rafila, despre centrele de evaluare: Vor avea acces și pacienții asigurați și cei neasigurați | VIDEO

Conferință de presă de la finalul ședinței de Guvern. La Conferință participă ministrul sănătății – Alexandru Rafila, Raed Arafat, Valeriu Gheorghiță, Gabriela Firea, Dan Cărbunaru și Mădălina Turza.

Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila:

  • Am făcut tot ceea ce a fost posibil ca să asigurăm creșterea accesului la testare;
  • Am definitivat cu CNAS forma contractelor care permite plata rapidă către medicii de familie;
  • Am avut ieri o teleconferință cu DSP-urile și spitalele din România care pot asigura asistență medicală pentru pacienții covid și non-covid
  • Va fi o hartă interactivă cu toate centrele care va include și toate centrele de testare care vor deveni operaționale la nivelul cabinetelor de medicină de familie;
  • Furnizarea medicației antivirale inovative (cele două medicamente inovative) – de ele vor beneficia pacienții aflați la risc cu comorbidități care vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală în cazul infecției. Medicația antivirală trebuie utiliată cu prudență și numai după un anumit algortim de medicație;
  • Nu există niciun fel de impunere a unor măști scumpe. Am văzut că în ciuda declarațiilor mele sau a altora au apărut informații ciudate. Cine dorește poate să utilizeze și alte tipuri de măști, cum ar fi FFP2, dar asta nu înseamnă că cineva impune o astfel de mască. Este vorba de trecerea de la măștile textile la măștile chirurgicale.

Î: De când vor intra în vigoare noile măsuri?
R: Detaliile vor fi prezentate de domnul doctor Arafat.

Î: Ce ar putea păți cei care nu se conformează și poartă măștile textile sau de plastic?
R: Nu ne-am gândit, dar este același lucru ca și când nu porți mască.

Î: Proiectul pentru certificatul verde depus de Florin Cîțu, ce părere aveți? Ați susține acel proiect sau susțineți proiectul la care ați lucrat?
R: Susțin orice proiect care are scop încetinerea transmiterii bolii. Florin Cîțu a depus un proiect care nu are impact la nivel public.

Î: Certificatul COVID. Este târziu să fie adoptat?
R: Are importanță pentru ce categorii, cum ar fi personalul medical, acolo se referă la siguranța pacientului nu la o măsură cu impact populațional. DAcă se aprobă acum și intră în vigoare peste 3 săprtămâni, probabil ne vom găsi în vârful valului.

„Important este să scădem presiunea de pe spitale și la acest lucru am lucrat concret. Să știți că s-au întâmplat foarte multe lucruri care se organizează într-o perioadă scurtă, dificilă. Lucrăm contratimp și avem nevoie de sprijinul tuturor”, a mai spus Rafila miercuri, 5 ianuarie 2021.

Rafila, despre centrele de evaluare

„Este vorba de ambulatorii integrate ale spitalelor. Există fizic în momentul de față, dar nu au putut fi folosite în acest scop în perioada anterioară. Este important ca pacienții să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situație critică. Este personalul medical din spitalele respective care desfășoară și activitate în ambulator. Vor avea acces la ele toate tipurile de pacienți, fie asigurați sau neasigurați”, a spus Rafila.

Ministrul sănătății, despre Sotrovimab

„Avem o anumită canitate. Trebuie să vedem, dar anticorpii monoclonali sunt produse biologice care se pot administra țintit la pacienți care sunt monitorizați în timpul administrării acestui tratament. Avem în continuare pacienți cu tulpina Delta și sunt majoritari”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila, despre cele două tratamente inovatoare: Molnupiravir și Paxlovid

„Există un acord cadru cu UE, dar nu putem aștepta operaționalizarea acelui acord cadru. Primul pe care îl vom avea disponibil îl vom pune la dispoziția pacienților evaluați în ambulatoriile de evaluare. Nu se găsesc în farmacii, dar vor fi furnizate gratuit”, a explicat Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Capitala va avea cel puțin 13 centre de evaluare a bolnavilor Covid-19 cu forme ușoare și medii. Tratamentul va fi gratuit | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir