Confidenţialitate

Raed Arafat, despre reacția întârziată de la Caracal: Vom modifica legislaţia privind sistemul 112

Comitetul de lucru însărcinat de premier să găsească soluții pentru îmbunătăţire a sistemului de urgenţă 112 şi a sistemului de localizare a avut, duminică, prima ședință.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, şeful acestui comitet, în 15 zile va fi întocmit un raport cu măsuri pe termen lung, mediu şi scurt.

“Am stabilit că pe termen scurt există deja o aplicaţie a STS care trebuie să fie promovată până la implementarea unui sistem mai modern. Cât mai mulţi cetăţeni trebuie să descarce această aplicaţie pe telefon”, a spus acesta.

Se va modifica, de-asemenea, legislaţia privind sistemul Advance Mobile Location.

“Pregătim textele de modificare. Acestea ar putea fi adoptate prin OUG, la întoarcerea Parlamentului din vacanţă”, a adăugat Raed Arafat.

Potrivit lui, una dintre problemele discutate a fost cea referitoare la consimţământului persoanei care apelează 112 privind dezvăluirea locaţiei în care se află.

“Cu toate reglementările privind accesul la datele personale s-a ridicat problema că noi putem da informaţii despre locul în care se află o persoană, iar ea să nu dorească acest lucru. Vom introduce în lege că dacă persoană sună la 112, automat îşi dă acceptul pentru datele privind localizarea”.

“Populaţia ar trebui să descarce aplicaţia 112, care există deja, şi care poate salva vieţi”, a insistat Raed Arafat.

Potrivit lui, este vorba de o măsură provizorie, până la găsirea unui sistem mai modern.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Este nevoie, însă, şi de modificări legislative, care – potrivit lui Raed Arafat – ar putea fi promovate prin Ordonanţă de Urgenţă, la întoarcerea Parlamentului din vacanţă.

Una dintre modificări ar urma să prevadă fi că apelul la 112 va echivala cu consimţământul localizării persoanei care a sunat.

Pe termen mediu, însă, se impune o pregătire specială a operatorilor de la 112, în special pentru cazurile de răpiri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.