Confidenţialitate

Raed Arafat, despre Alba Iulia: Încă nu se poate decide carantina. DSP nu a propus acest lucru

Alba Iulia nu intră în carantină, vineri, pentru că DSP Alba nu a transmis o solicitare în acest sens către INSP, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

„În acest moment, noi nu putem să luăm măsuri, pentru că, potrivit prevederilor legii 136, nu s-au propus din partea DSP-ului măsuri de carantinare, de exemplu, la INSP, ca să avizeze, să ajungă la Comitetul Județean.

Acest lucru, de exemplu, la Sibiu era deja făcut. Aici nu este făcut. Urmează să discute în cadrul Comitetului, să se ia decizia care sunt demersurile pe care le propune DSP către INSP pentru avizare dacă asta se va decide”, mai spus Arafat.

Potrivit acestuia, Alba Iulia are rată de infectare de 10 la mie, iar Sebeș și Blaj, 9 la mie.

„Am avut o discuție cu Comitetul pentru Situații de Urgență al județului Alba, împreună cu domnul prefect. Ni s-a prezentat situația, care este una serioasă, există o incidență mare la nivelul municipiului Alba Iulia, depășește nouă la mie, se apropie de 10, la nivelul localității Sebeș și Blaj, unde sunt cifrele mari. Va rămâne Comitetul pentru Situații de Urgență să discute măsurile și ce vor propune”, spus Raed Arafat.

Întrebat cât de gravă este situația la Alba Iulia, Raed Arafat a spus că nu este atât de rău ca la Sibiu, dar incidența mare suprasolicită sistemul medical.

„Nu sunteți mai grav decât la Sibiu. Avem o incidență mare, care depășește 9 la mie, sunteți sub incidența din Sibiu, dar cu puțin. Acolo este 11 la mie, aici vorbim deja de 9 la mie. Este o suprasolicitare asupra sistemului sanitar”, a răspuns Arafat.

În județul Alba se încearcă deschiderea unui număr de paturi suplimentare de ATI, dar va dura circa o săptămână pentru a reactiva Spitalul din Aiud, unde ar urma să fie aproximativ 20 de paturi de terapie intensivă.

Reamintim, muncipiul Sibiu intră în carantină pentru două săptămâni. Și alte două localități din jurul municipiului intră, de asemenea, în carantină.