Confidenţialitate

Raed Arafat, despre ajutorul oferit Turciei: Vor pleca 3 avioane cu o echipă de 60 de persoane și 7 tone de echipamente | VIDEO

Echipele sa salvare trimise de România Turciei pleacă de la Baza 90 Transport Aerian. Dacă inițial au fost anunțate 2 avioane, șeful DSU – Raed Arafat – a declarat luni vă vor fi trimise 3 avioane cu un total de 60 de persoane și 7 tone de echipamente, inclusiv mâncare pentru echipe și corturi.

„Zona este sigură cu excepția cutremurului. Nu există probleme de temere de altă natură”, le-a transmis Raed Arafat echipajelor de salvare.

„S-a decis să dăm alarma echipei noastre să fie pregătită. Alarma s-a dat încă de la ora 06:00, să fie pregătiți în așteptarea plecării. Am oferit ajutorul prin mecanismul de protecție civilă europeană prin care s-a primit solicitarea din partea autorităților turce și a a fost acceptată. Am fost a doua echipă acceptată după Olanda pentru trimiterea de echipe de căutare-salvare. La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane care includ:

  • 52 de persoane din partea Unității de Căutare-Salvare a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență;
  • 4 persoane de tip personal medical care includ 2 medici, 2 asistenți de la SMURD București;
  • 2 voluntari de la Clubul de câini utilitari care sunt cu 2 câini care au mai participat la misiuni. Pe lângă cei doi câini care sunt trimiși și de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Deci vorbim de 4 câini de căutare din zonele de cutremur și care sunt antrenați în acest sens”, a transmis Raed Arafat.

Sursa foto: IGSU

Raed Arafat: 3 avioane vor duce în Turcia 7 tone de echipamente. Echipele de căutare salvare trebuie să fie independente pentru o perioadă de 14 zile

„Ministerul Apărării, Forțele Aeriene ne-au pus la dispoziție inițial 2 avioane, dar acum vor fi 3 avioane care vor pleca și care vor duce întregul set de echipamente – 7 tone de echipamente de căutare-salvare, inclusiv corturile de cazare, mâncarea pentru că echipele trebuie să fie complet independente în perioada de 14 zile cel puțin.

Cele 3 avioane vor pleca… primele 2 avioane sperăm maximum până la ora 03:00 să fie decolat – vor face 2 ore și jumătate până la punctul unde vor ateriza, Aeroportul din Adana. După care, al treilea avion la o diferență de 2 ore va pleca cu restul de echipamente”, a mai spus șeful DSU.

Sursa foto: IGSU

Raed Arafat: „Aproape toată Europa se mobilizează”

„Acolo, autoritățile turce – după videoconferința pe care am avut-o cu Comisia Europeană, cu Mecanismul de Protecție Civilă Europeană la care au participat țările care urmează să sprijine – aproape toată Europa se mobilizează – și vor veni foarte multe oferte și deja multe au fost acceptate pe parcursul dimineții.

Noi vom fi așteptați pentru transportarea echipamentelor și a personalului nostru către punctul pe care îl deci autoritățile turce. Și vor stabili unde va fi punctul în care va fi baza de operațiuni, unde se va construi locul de cazare pentru echipa noastră.

Cu echipa noastră mai pleacă încă 2 ofițeri din partea Departamentului pentru Situații de Urgență ca ofițeri de legătură. Unul dintre ei va face parte din echipa europeană a protecției civile, care va fi o echipă formată din persoane cu experiență venită de la Bruxelles și din alte țări”, a mai spus Raed Arafat.

Sursa foto: IGSU

Citește și: Cutremur de 7,4 în Turcia: Peste 1700 de morți în Turcia și Siria. Replică de peste 7 în mai puțin de 12 ore. LIVE UPDATE | VIDEO