Confidenţialitate

Radu Preda: “Nu contează vârsta torționarilor. Mai devreme sau mai târziu trebuie să plătească”

Torţionarii disidentului anticomunist, Gheorghe Ursu, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii.

Este vorba de doi foști ofețeri în rezervă ai Securității – Marian Pârvulescu și Vasile Hodoș. Totodată, fostul ministru de interne, George Homoșteanu și fostul Șef al Securității – Tudor Postelnicu- au fost trimiși în judecată pentru complicitate la aceste infracțiuni.

Anunțul a fost făcut în această dimineață de procurorii militari, după cercetări care au durat mai bine de 25 de ani. Directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Radu Preda.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miza nu mai este, de mult, a familiei Ursu. Miza este a noastră, a tuturor, in raport cu Securitatea, care s-a bucurat de cea mai silenționasă și eficiență amnistie istorică și etică dintre toate serviciile politice din toată Europa de Sud-Est. Securitatea nu și-a făcut în nici un fel mea-culpa, nu a plătit despăgubiri… Membri ei au intrat bine-merci în noile structuri de putere și … în general … în decembrie 1989, noi am omorât doi oameni și am scăpat 2 milioane. Trebuie ca Parchetul militar să se asigure că cei trimiși în judecată mai trăiesc. Asta e o altă dimensiune a amnistiei biologice , dacă vreți. Chiar dacă persoanele au o vârstă care nu le mai permite să execute o pedeapsă privativă de libertate, justiția trebuie să-și facă datoria până la urmă. Avem cazul Vișinescu. Multă lume a clamat un soi de toleranță – întoarsă pe dos, desigur! – pentru că e în vârstă, dar multă lume a uitat că e aceeași persoană care, în floarea tinereții, comitea ororile pe care le știm de la Râmnicu Sărat. Pentru justiție, niciodată nu e prea târziu. ”

Gheorghe Ursu inginer, scriitor și disident. A fost arestat în 1985, in urma denunțului unei colege de serviciu, care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenției.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: colonelul în rezervă Tudor Stănică, pe atunci șeful Miliției Capitalei, adjunctul său, colonelul în rezervă Mihai Creangă, și Marin Clită, colegul de celulă al disidentului; fiecare a primit câte 20 de ani de închisoare.

Tudor Stănică nu a făcut nici o zi de închisoare, Mihai Creangă a fost eliberat după zece ani, iar Marin Clită – după nouă, pentru bună purtare.