Confidenţialitate

Radu Mazăre – 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul Polaris

 Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare, iar omul de afaceri Sorin Strutinsky – la 7 ani și 10 luni. Fostul deputat PSD Eduard Martin a primit 5 ani și jumătate după gratii.

Pronunțarea în acest dosar fusese amânată de 8 ori.

Înalta Curte a mai decis confiscarea a peste 20 de milioane de lei de la Radu Mazăre și Sorin Strustinsky.   Mai mulți funcționari din cadrul Primăriei Constanța au primit condamnări cu suspendare.

Fostul viceprimar al orașului, Gabriel Stan, acuzat de abuz în serviciu, a fost achitat.  Sentințele nu sunt însă definitive.

Potrivit DNA, în perioada 2006-2009, Radu Mazăre, ajutat de Sorin Strutinsky, a cerut peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro și peste 2 milioane 450 de mii de lei, de la reprezentanții a două societăți comerciale. În schimbul banilor, le facilita obținerea documentațiilor de urbanism pentru construcția unor mall-uri în Constanța.

Sumele au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de firmele respective cu o alta, controlată de Radu Mazăre și Strutinsky.

În perioada 2008-2014, cei doi au primit peste 7 milioane de euro de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat și administrator era Eduard Martin. În schimb,  Mazăre a facilitat acestei companii câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru a gestiona serviciul de salubrizare a orașului.

În anul 2008 s-a încheiat contractul pentru o perioadă de 25 de ani, dar și un act adițional, prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA, și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive.

Procurorii susțin că prejudiciul produs Primăriei Constanța a fost de peste 200 de milioane de lei.