Confidenţialitate

Radu Magdin, despre momentele de violență din Camera Deputaților: „Anul acesta stăm mai bine, dincolo de acest moment recent exotic incalificabil. Anul trecut am stat mai rău” | VIDEO

Analistul politic Radu Magdin a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. „În contextul acesta de policriză și de permacriză este foarte greu să-ți găsești echilibrul interior”, a explicat Radu Magdin la Europa FM. Momentele de energizare naționale, sportive și culturale, întrerup oarecum nevroza noastră colectivă, a mai spus Radu Magdin. „Noi anul acesta stăm mai bine dincolo de acest moment recent exotic incalificabil din ultimele zile din Parlament. Anul trecut am stat mai rău”, a mai spus Radu Magdin.

Radu Magdin: „În contextul acesta de policriză și de permacriză este foarte greu să-ți găsești echilibrul interior”

Ioana Ene Dogioiu: Puseele de violență mai caricaturale la noi, cu mușcat de nas, cu „canibalism” petrecute recent în Camera Deputaților, dar care vin după un eveniment cu adevărat grav – tentativă de asasinare a premierului Fico. Așadar, ce se întâmplă? Nu mai are lumea răbdare? Ne lasă nervii? Violența devine endemică? Care este explicația?

Radu Magdin: „Un pic ne lasă nervii. Din păcate, în momentul de față, având în vedere că fiecare societate modernă în momentul de față și societate democratică cu atât mai mult, fiind un spațiu deschis, trebuie să gestioneze mai multe crize în același timp, deci suntem într-un mediu de policrize – mai multe crize – și un sentiment de permacriză. Deci, mai toți suntem oarecum crizați permanent, dacă ar fi să simplific. În contextul acesta de policriză și de permacriză este foarte greu să-ți găsești echilibrul interior câteodată și ca individ pur și simplu neimplicat în zona politică”.

Radu Magdin: Momentele de energizare naționale, sportive și culturale, întrerup oarecum nevroza noastră colectivă

Radu Magdin: „Ca cetățean, te uiți în spațiul public și încerci să ai dacă se poate, dacă nu elemente de calm, măcar anumite repere, anumite modele nu neapărat de echilibru, dar măcar de inspirație. Ceva, cineva, anumite vești care să-ți dea speranță.

Cred că în societatea românească exemplul cel mai clar sunt rezultatele sportive. Ia o medalie David Popovici, uităm de tot, sărbătorim. Reușește ceva echipa de volei feminin, excelent, luăm o pauză din isteria noastră. Cred că cele mai bune exemple de energizare națională sunt acestea.

Mai sunt exemple de energizare culturală – în sensul în care mai aflăm că am câștigat ceva la Cannes sau în altă parte. Aceste momente întrerup oarecum nevroza noastră colectivă, care nu este numai la noi, ci este și în alte societăți”.

Radu Magdin: „Polarizare există și în alte societăți”

Radu Magdin: „Dacă e să ne gândim la fenomenul polarizării și la democrații, eu cred în primul rând că noi am tras o doză sănătoasă de polarizare ca să ne revenim după intrarea în Uniunea Europeană.

Imediat după aceea în aprilie-mai 2007 cu ocazia primei suspendări a lui Băsescu. Acela a fost un exemplu foarte mare de polarizare socială. Polarizare socială au avut și americanii în vremea lui Obama, și în vremea lui Trump și acum cu Biden.

Și categoric avem în Europa polarizare. Din păcate, însă, începem din ce în ce mai mult să vedem în zona de normalizare, nu încă normalitate, dar de normalizare, un anumit grad de violență verbală, care la un moment dat poate duce la violență fizică”.

Radu Magdin: „Noi anul acesta stăm mai bine, dincolo de acest moment recent exotic incalificabil din ultimele zile din Parlament. Anul trecut am stat mai rău”

Radu Magdin: „Macron și o parte din intelectualitatea franceză vorbește mult de vreun an și ceva de decivilizare. De faptul că este din ce în ce mai greu în momentul de față în spațiul public să mai ai o dezbatere bazată pe argumente și intri câteodată în anumite dezbateri din cauza unui comunicator în logica aceea <<Măi, animalule!>>, dacă e să fac o paralelă cu viața noastră politică. Și acolo este un risc.

Noi anul acesta stăm mai bine dincolo de acest moment recent exotic incalificabil din ultimele zile din Parlament. Anul trecut am stat mai rău, când una dintre formațiunile politice a intrat în forță în niște primării”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Strategia Naţională pentru Tineret 2024-2027, aprobată de Guvern | AUDIO