Confidenţialitate

Radu Beligan, o legendă a teatrului românesc | GALERIE FOTO

Numele maestrului Radu Beligan s-a identificat, de aproape opt decenii, cu teatrul.

S-a născut la 14 decembrie 1918, în ziua Sfântului Filimon, protectorul artiștilor, la Galbeni, Filipeşti, Bacău.

În 1938, Radu Beligan debuta pe scena Teatrului „Munca şi Voie Bună” din Capitală, în piesa „Crima şi pedeapsă” regizată de Mihai Zirra. Actorul avea atunci 20 de ani.

În primii ani ai carierei de actor a jucat la Teatrul ”Regina Maria” (1937-1938), la ”Uranus” (1938-1939), la Teatrul din Sărindar, la Grădina ”C.A. Rosetti”, la Teatrul ”Tudor Mușatescu”, la Majestic, la Savoy, la Teatrul ”Comedia”, la Municipal. La Teatrul Național din București a venit pentru prima dată în 1945.

radu beligan (4)

Din 1969 până în 1990, Radu Beligan a fost directorul Teatrului Național București. De-a lungul carierei, a realizat peste 80 de roluri în teatru și 30 în filme.

A avut o activitate bogată și la radio și la televiziune. Primul său rol în film a fost Rică Venturiano din ”O noapte furtunoasă”, în regia lui Jean Georgescu (1943).

radu beligan (2)

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti.

radu beligan (1)

La 5 aprilie 2002, președintele Franței, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan era numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare franceze, fiind primul actor român căruia i s-a acordat această prestigioasă distincție.

radu beligan (5)

Pe 14 decembrie 2015, Radu Beligan şi-a sărbătorit pe scenă cea de-a 300-a reprezentaţie cu “Egoistul”, dar şi ziua de naştere.

radu beligan (1)

Maestrul Radu Beligan a murit pe 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.