Confidenţialitate

Radu Beligan, cel mai longeviv actor care se afla în activitate pe scena de teatru

Radu Beligan a fost declarat în 2013, la vârsta de 95 de ani, cel mai longeviv actor care se afla încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărţii Recordurilor Guinness.

Actorul urca pe scena teatrului de 78 de ani.

Radu Beligan, născut pe 14 decembrie 1918, a avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi radio.

A debutat în teatru la vârsta de 20 ani, în piesa “Crimă şi pedeapsă” după Dostoievski, în regia lui Mihai Zirra, pe scena Teatrului “Muncă și Voie Bună” din Bucureşti.

Primul sau rol în film a fost cel din “O noapte furtunoasa”, în 1943, regizat de Jean Georgescu (1943).

În activitatea sa artistica, Beligan a realizat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în film.

El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc.

Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum “Egoistul” de Jean Anouilh, “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, “Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, “Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, între anii 1961 şi 1969, şi director al Teatrului Naţional Bucureşti, între 1969 şi 1990.

Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru şi Film, între 1950 şi 1965, şi a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Radu Beligan a încetat din viaţă pe 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani.