Actorul Radu Beligan a murit

Doliu în lumea teatrului și a filmului. Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias, unde era internat.

Directorul medical al Spitalului Elias, Dana Safta, a declarat pentru news.ro că maestrul a murit în urma unui stop cardio-respirator, miercuri la ora 13.00.

„Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus Dana Safta.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni, comuna Filipeşti din județul Bacău. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti.

Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Pe linie maternă era grec de origine, iar pe linie paternă  urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă.

În peste 7 decenii de activitate, Radu Beligan a interpretat roluri celebre, personaje marcante ale dramturgiei românești.

În ultimii ani, Radu Beligan obișnuia să-și serbeze pe scenă ziua de naștere.  Pe 14 decembrie anul trecut, actorul a jucat în cea de-a 300-a reprezentatie a spectacolului ”Egoistul”.

Iar în 2014, a jucat în spectacolul ”Lecția de violoncel”.

El a condus Teatrulu Naţional Bucureşti între 1969 și 1990. Cam în aceeași perioadă, mai exact între 1969 și 1989, Radu Beligan a fost și membru  în Comitetului Central al Partidului Comunist.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS