Confidenţialitate

Radu Albu, alpinistul român care a escaladat Vârful Manaslu din Himalaya, înalt de peste 8000 de metri – GALERIE FOTO

Alpinistul român Radu Albu a escaladat, în 2018, un vârf de peste 8000 de metri, Vârful Manaslu din Himalaya, al optulea cel mai înalt vârf din lume.

Alpinistul român a ajuns cu bine pe Vârful Manaslu, la 8.163 de metri, în dimineața zilei de 28 septembrie 2018, la 5:15, ora Nepalului.

Plecat din țară la început de septembrie după o perioadă de 8 luni de antrenament intens, Radu Albu a petrecut 3 săptămâni să ajungă în tabăra de bază a muntelui Manaslu și să se ajusteze la acea altitudine, făcând ture de aclimatizare repetate spre taberele superioare.

La începutul celei de-a patra săptămâni, profitând de o fereastră de vreme bună, a început urcarea finală din tabăra de bază (4,900 metri) în tabăra 1 (5,800 metri) apoi în tabăra 2 (6,400 metri), tabăra 3 (6,800 metri), la 27 septembrie ajungând în tabăra 4, la 7,400 metri, aproape de „zona morții”.

În acea noapte, după câteva ore de odihnă, a început urcarea finală, iar după aproximativ 7 ore a ajuns cu bine pe acoperișul lumii, printre primii 10 alpiniști care au pornit spre vârf în acea noapte.

Radu Albu a fost singurul român din cei peste 200 de alpiniști care au primit permis de escaladare a Vârfului Manaslu în acest sezon, fiind în același timp și liderul expediției internaționale din care a făcut parte.

“Sunt foarte bucuros. Sunt un om atât de mic pe un munte așa de mare, dar tot atâta fericire am în suflet ca și muntele ăsta.

Am fost atât de fericit că am ajuns acolo încât m-a apucat plânsul. Voiam să strig de bucurie, dar nu mai aveam energie. Eram epuizat și înghețat. În spatele meu stăteau la coadă pe vârf pentru poza finala peste 100 de suflete.

Eu am fost sus printre primii pentru că am plecat printre primii. Când am urcat chiar pe ultimul metru din vârf și am realizat că sunt deasupra tuturor, m-am gândit că poate în acele secunde sunt omul la cea mai înaltă altitudine de pe planetă.

Nu vă pot spune sau descrie ce am simțit în cuvinte. Am simțit că nu mai sunt trup, ci sunt un fel de spirit care se ridică deasupra tuturor oamenilor, necazurilor sau durerilor. Mi-a trecut frigul, am uitat de dureri și m-am simțit ca în cer… eram în ceruri la 8.163 metri.

M-am uitat spre cer și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru că a fost cu mine, am făcut câteva poze și am coborât”, a mărturisit Radu în dimineaţa reuşitei, într-un interviu telefonic.

De asemenea, în mai 2018, alpinistul român Adrian Laza a atins Vârful Makalu din Himalaya, înalt de 8463 metri.