Confidenţialitate

Genocidul din fosta Iugoslavie: Radovan Karadzic, condamnat la închisoare pe viaţă

Judecat pentru acte de genocid şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din fosta Iugolsvie (1992-1995), Radovan Karadzic, fost lider politic al sârbilor din Bosnia, a fost condamnat, miercuri, la închisoare pe viaţă de justiţia internaţională, care i-a respins recursul, înăsprind prin decizia sa condamnarea la 40 de ani de închisoare pronunţată în primă instanţă în 2016.

În vârstă de 73 de ani, Radovan Karadzic părea atât de convins de nevinovăţia sa încât îşi pregătise valiza de plecare, crezând că va fi din nou om liber, dar justiţia i-a infirmat optimismul, relatează Agerpres, citând AFP.

Pe perioada procesului, cel supranumit “Măcelarul din Bosnia” a fost încarcerat în penitenciarul Naţiunilor Unite din Haga.

După 13 ani de căutări, Radovan Karadzic a fost arestat în iulie 2008 într-un autobuz la o periferie a Belgradului, cu trei ani înaintea fostului lider militar sârb bosniac, Ratko Mladic, condamnat în 2017 la închisoare pe viaţă.

Un monstru megaloman pentru croaţii catolici şi musulmani bosniaci, care îl învinuiesc de moartea a zeci de mii de oameni, Radovan Karadzic rămâne un ‘erou’ pentru mulţi sârbi naţionalişti.